Θυμός! Αντιμετωπίζεται; Τι πρέπει να γνωρίζω;

  • Iatropedia
Ο θυμός είναι ένα φυσικό συναίσθημα που μας επηρεάζει όλους.Αλλά για μερικούς ανθρώπους, ο θυμός μπορεί να πάρει διαστάσεις εκτός ελέγχου και να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις τους, την εργασία τους, ακόμη και με τον νόμο. Μάθετε ακριβώς τι είναι ο θυμός ! Μάθετε τα μυστικά του!

Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα σημαντικό συναίσθημα, λέει η Celia Richardson.«Είναι αυτό που μας λέει, ότι θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για να κάνουμε κάτι σωστό».«Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα ,επίλυσης προβλήματος.Μας δίνει δύναμη, ενέργεια και το κίνητρο να δράσουμε ».

Πράγματα που μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε θυμό είναι:

· Μια απειλή για εμάς ή τους δικούς μας ανθρώπους.

· Ένα πλήγμα στην αυτοεκτίμησή μας ή την κοινωνική μας θέση.

· Μία διακοπή, στην προσπάθεια μας να επιτύχουμε ένα στόχο.

· Άδικη μεταχείριση και το αίσθημα ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτό.

· Προφορική ή σωματική επίθεση.

· Όταν κάποιος είναι αντίθετος με τις αρχές μας που εμείς θεωρούμε σημαντικές.

Φυσικά σημάδια του θυμού

Ο καθένας έχει μια φυσική απάντηση στην οργή.Το σώμα μας απελευθερώνει την αδρεναλίνη (ορμόνη), κάνοντας την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα, να αναπνέουμε πιο γρήγορα και να ιδρώνουμε περισσότερο.Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην απειλή και να αντιδράσουμε ταχύτατα , αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει, ότι δεν σκεπτόμεθα ορθά, και ίσως αντιδράσουμε με τρόπους που μπορεί εμείς αργότερα, να μη τους εγκρίνουμε.

«Ένας στους πέντε ανθρώπους έχει διακόψει μια σχέση, λόγω του τρόπου που το άλλο πρόσωπο χειρίστηκε τον θυμό», αναφέρουν οι μελετητές.«Οι έρευνες δείχνουν ότι το πρόβλημα θυμός είναι τόσο κοινό, όσο η κατάθλιψη και το άγχος, αλλά οι άνθρωποι δεν το βλέπουν συχνά ως πρόβλημα, διότι δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπισή του.»

Ατομικές αντιδράσεις όταν είσαι θυμωμένος

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται θυμωμένοι; Eξαρτάται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασής τους, του οικογενειακού τους ιστορικού, του πολιτιστικού υπόβαθρου, του φύλου και γενικά των επιπέδων του άγχους τους.

Οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τον θυμό προφορικά, φωνάζοντας. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι μια επιθετική συμπεριφορά, με τη συμμετοχή ύβρεων, απειλών ή και πειραγμάτων. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν βίαια και επιτίθενται σωματικά, χτυπώντας τους άλλους ανθρώπους, ωθώντας τους ή σπάζοντας τα πράγματα.

Άλλοι άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν με θυμό αποκρύπτοντας τον ή περιστρέφοντάς τον, «προς τα μέσα», εντός τους.Μπορούν να είναι πολύ θυμωμένοι στο εσωτερικό τους, αλλά δεν το εξωτερικεύουν.

Είναι σημαντικό να ασχοληθείτε με τον θυμό, με έναν υγιή τρόπο, που δεν θα βλάψει ούτε εσάς ούτε κανέναν άλλο. Μερικά απλά πράγματα :

· Αναγνωρίζοντας τον θυμό σας, μάθετε πότε και γιατί θυμώνετε!

· Δώσε τε χρόνο στον εαυτό σας και κρατήσετε την ψυχραιμία σας.

· Μειώσετε γενικά τα επίπεδα στρες στη ζωή σας.

Μαθαίνοντας να ελέγχετε τον θυμό σας

Εάν η ανεξέλεγκτη οργή οδηγεί σε ενδοοικογενειακή βία (βία ή απειλητική συμπεριφορά μέσα στο σπίτι), υπάρχουν μέρη που προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη. Τα μαθήματα διαχείρισης θυμού περιλαμβάνουν ομαδικές συζητήσεις και την παροχή συμβουλών από ψυχολόγους.

Και να μην ξεχνάτε ότι…

Ο έντονος θυμός συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατάθλιψη, το άγχος και οι καρδιακές παθήσεις.