Θεραπεία για τον προστάτη χωρίς παρενέργειες

  • Iatropedia
Μέχρι στιγμής η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη συχνά προκαλούσε σεξουαλική ανικανότητα, ακράτεια ούρων, αλλά είχε και άλλες παρενέργειες. Σήμερα Βρετανοί επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι βρίσκονται πολύ κοντά, στο να τελειοποιήσουν μια νέα τεχνική θεραπείας, η οποία βασίζεται σε υπέρηχους, και η οποία φαίνεται να έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου, έκαναν κλινικές δοκιμές σε 41 ασθενείς με εστιασμένους υπέρηχους και διαπίστωσαν ότι η μέθοδός τους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για πρόκληση των συνηθισμένων παρενεργειών που επιφέρουν οι παραδοσιακές θεραπείες.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, τότε, σύμφωνα με τους Βρετανούς γιατρούς, είναι δυνατό να αναθεωρηθεί η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και να γίνει πιο ακίνδυνη. Το βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, που χρηματοδότησε τη μελέτη, χαρακτήρισε πολλά υποσχόμενα τα αποτελέσματά της.

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά θέτει γιατρούς και ασθενείς μπροστά σε δίλημμα, καθώς από τη μια η νόσος σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, από την άλλη όμως η χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή η ακτινοθεραπεία συχνά έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, τη στιγμή μάλιστα που έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς, οι οποίοι δεν κάνουν επέμβαση, δεν παρουσιάζουν τελικά επιδείνωση.

Οι επιστήμονες στόχευσαν και χτύπησαν με εστιασμένους υπέρηχους υψηλής έντασης, όχι σε ολόκληρο τον προστατικό αδένα, αλλά μόνο στις περιοχές των καρκινικών κυττάρων. Η εκπομπή των υπερήχων θερμαίνει τα καρκινικά κύτταρα μέχρι την θερμοκρασία των 80 βαθμών Κελσίου, προκαλώντας μικρές παράπλευρες ζημιές στο γειτονικό μυϊκό και νευρικό ιστό.

Η εξέλιξη των ασθενών, έναν χρόνο μετά τη θεραπεία, εμφανίζεται πολύ ενθαρρυντική. Εννέα στους δέκα ασθενείς δεν εμφάνισαν στυτική ανικανότητα και κανείς δεν παρουσίασε ακράτεια ούρων. Εξάλλου οι πρώτες ενδείξεις για την εξέλιξη του καρκίνου, μετά τη θεραπεία με τους υπέρηχους, είναι επίσης πολύ καλές, όμως θα χρειαστούν ευρύτερες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί το θετικό αποτέλεσμα.

Η τεχνική θεωρείται φθηνότερη από τις υπάρχουσες και θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα για τους ασθενείς και τα δημόσια συστήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη στυτική δυσλειτουργία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την ακράτεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν