Θεραπεία με βλαστοκύτταρα εξαφάνισε σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια για 15 χρόνια

  • Ρούλα Τσουλέα
βλαστοκύτταρα
Δύο ασθενείς είναι οι πρώτοι που θεραπεύτηκαν από νόσο που καταστρέφει το νωτιαίο μυελό και το οπτικό νεύρο.

Ένας άνδρας και μία γυναίκα που πάσχουν από μία σπάνια, καταστροφική αυτοάνοση ασθένεια βρίσκονται σε ύφεση εδώ και 15 χρόνια χάρη σε μία πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Τώρα οι επιστήμονες ετοιμάζονται να αρχίσουν μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους και να μάθουν εάν μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς με πολλαπλά αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι δύο ασθενείς πάσχουν από μία νόσο κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον νωτιαίο μυελό και στο νεύρο που συνδέει τα μάτια με τον εγκέφαλο (οπτικό νεύρο).

Η ασθένειά τους ανήκει στις διαταραχές φάσματος οπτικής νευρομυελίτιδας (NMOSD). Οι διαταραχές αυτές μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδια απώλεια όρασης, παράλυση ή και τα δύο. Μερικές φορές συγχέονται με την πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) επειδή συνήθως εκδηλώνονται με εξάρσεις και υφέσεις.

Τα συμπτώματα της διαταραχής φάσματος οπτικής νευρομυελίτιδας αναπτύσσονται με επεισόδια που διαρκούν επί ημέρες ή μήνες. Συμπεριλαμβάνουν:

  • Πόνο στο μάτι
  • Απώλεια όρασης (συνήθως αρχίζει στο ένα μάτι)
  • Έμετο
  • Αδυναμία ή παράλυση που προσβάλλει τα χέρια και τα πόδια

Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται σε μεσήλικες γυναίκες (είναι 4-10 φορές περισσότερες από τους άνδρες πάσχοντες). Οι υπάρχουσες θεραπείες γι’ αυτήν μπορούν να προλάβουν τις εξάρσεις της. Ωστόσο δεν αποδίδουν σε όλους τους ασθενείς, όπως συνέβη και στους δύο συγκεκριμένους.

Η θεραπεία

Για να τους βοηθήσουν, οι επιστήμονες από την Ιταλία, τους υπέβαλλαν σε αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα είναι τα αρχέγονα κύτταρα από τα οποία προέρχονται όλα τα κύτταρα του σώματος.

Αλλογενής μεταμόσχευση σημαίνει πως οι επιστήμονες έλαβαν τα βλαστοκύτταρα από το αίμα άλλων ανθρώπων.

Η όλη μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Med. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο άνδρας μεταμοσχεύθηκε πρώτος. Έλαβε βλαστοκύτταρα το 2009 από την αδελφή του.

Την επόμενη χρονιά, έγινε η μεταμόσχευση και στην γυναίκα, με τα βλαστοκύτταρα να λαμβάνονται από άγνωστό της δότη. Κάθε ασθενής έλαβε μία έγχυση από τα βλαστοκύτταρα του δότη.

Πριν γίνει η μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων, οι ασθενείς έκαναν χημειοθεραπεία και έλαβαν και ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, για να καταστραφούν τα δικά τους κύτταρα του ανοσοποιητικού που προκαλούν την ασθένειά τους.

Ο στόχος της θεραπείας ήταν να αντικατασταθούν τα δικά τους, υπερδραστήρια ανοσοποιητικά κύτταρα με υγιή, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις του ανοσοποιητικού τους συστήματος στο νωτιαίο μυελό και στα οπτικά νεύρα τους.

Τα αποτελέσματα

Μετά τη μεταμόσχευση, η νευρολογική λειτουργία του άνδρα βελτιώθηκε σημαντικά. Ανέκτησε μια φυσιολογική ζωή και απέκτησε δύο παιδιά.

Η γυναίκα μπόρεσε να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά τα χέρια της και πλέον δεν χρειάζεται φάρμακα για να μειωθούν τα συμπτώματά της. Εξακολουθεί, όμως, να έχει νευρολογικά ελλείμματα, λόγω των βλαβών που είχε υποστεί πριν γίνει η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα.

Και οι δύο ασθενείς, εξ άλλου, δεν έχουν παρουσιάσει καμία έξαρση της νόσου ή υποτροπή εδώ και 16 και 15 χρόνια, αντιστοίχως. Και αυτό, μολονότι διέκοψαν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που έπαιρναν.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι βρέθηκε τρόπος ίασης της νόσου. Ωστόσο η θεραπεία τους έχει απαλλάξει από την ασθένεια εδώ και πάρα πολύ καιρό», σχολίασε η Dr. Jiao Jiao Li, λέκτορας Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σύδνεϋ (UTS).

Φωτογραφία: iStock