Θάνατος παιδιού από κρυπτόκοκκο συνδέεται με κουτσουλιές περιστεριών σε νοσοκομείο! Τι να ξέρετε για τα περιστέρια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρυπτόκοκκος
Μια λοίμωξη που συνδέεται με περιττώματα περιστεριών αποτέλεσε “σημαντικό παράγοντα” στον θάνατο ενός παιδιού σε νοσοκομείο της Γλασκώβης.

Το παιδί είχε εισαχθεί για άλλον λόγο στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queen Elizabeth, όταν κόλλησε την σοβαρή λοίμωξη κρυπτοκοκκίαση από τον σχετικό μύκητα, που ονομάζεται κρυπτόκοκκος (cryptococcus).

Τι είναι ο κρυπτόκοκκος

Ο κρυπτόκοκκος είναι ένας μύκητας που μοιάζει με ζυμομύκητα και ζει φυσικά στο περιβάλλον. Μπορεί να βρεθεί σε χώμα μολυσμένο από περιττώματα περιστεριών.

Διαβάστε επίσης: Κρυπτοκοκκίαση: Βήχας και πόνος στο στήθος συνδέονται με θανατηφόρο εγκεφαλική μόλυνση! [vids]

Πώς μπορεί κανείς να κολλήσει κρυπτόκοκκο από κουτσουλιές περιστεριών

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί εάν εισπνεύσει σωματίδια κρυπτόκοκκου. Το παιδί, που πέθανε τον Δεκέμβριο στο νοσοκομείο της Γλασκώβης, είχε εκτεθεί στον μύκητα.

Οι ειδικοί λένε ότι η πιθανή πηγή του κρυπτόκοκκου ήταν ένα δωμάτιο στην ταράτσα του νοσοκομείου. Κουτσουλιές περιστεριών πέρασαν στο δωμάτιο μέσω ενός μικρού ανοίγματος στον τοίχο που ήταν «αόρατο με γυμνό μάτι», όπως είπε η υπουργός Υγείας της Σκωτίας, Jeane Freeman.

Το νοσοκομείο λέει ότι έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα ελέγχου για άλλες λοιμώξεις από κρυπτόκοκκο και ότι δεν έχουν αναφερθεί άλλες περιπτώσεις.

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Οι περισσότεροι δεν παθαίνουν κρυπτοκοκκίαση, ακόμα και αν έχουν εισπνεύσει τον μύκητα σε περιβάλλον όπου υπάρχουν κοντά κουστουλιές περιστεριών. Αλλά οι πιο ευάλωτοι οργανισμοί, δηλαδή τα άτομα με ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να ασθενήσουν από λοίμωξη στο αναπνευστικό, ή από μηνιγγίτιδα.

Ο ειδικός καθηγητής Hugh Pennington ανέφερε: «Ο κρυπτόκοκκος είναι κοινός σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε τροπικά μέρη, στις ΗΠΑ και σε χώρες όπως αυτές όπου έχουν περισσότερα προβλήματα με αυτό το συγκεκριμένο είδος μύκητα, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έχουν ήδη προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν με αυτό το είδος λοίμωξης».

Ο κρυπτόκοκκος δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Πόσο επικίνδυνες για την υγεία είναι οι κουτσουλιές των πουλιών;

Το να εισπνεύσει κανείς σκόνη, ή σταγονίδια νερού, που περιέχουν μολυσμένα περιττώματα πουλιών, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης μιας ασθένειας που μοιάζει με γρίπη και ονομάζεται ψιττάκωση.

Η σαλμονέλα -μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει διάρροια– μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μερικά περιττώματα πουλιών.

Εάν καθαρίζετε ή έρχεστε σε επαφή με περιττώματα πουλιών, πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις. Πλένετε καλά τα χέρια σας και καθαρίστε κάθε εκτεθειμένο σημείο στο δέρμα μας προτού φάτε, πιείτε, ή βάλετε τα χέρια σας κοντά στο στόμα σας.

Ομοίως, εάν ταΐζετε ή χειρίζεστε πτηνά, πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας στη συνέχεια.

Εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV του AIDS, ή του καρκίνου, πρέπει να μην καθαρίζετε περιττώματα πουλιών.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.bbc.com