Θαλάσσια ανεμώνη: Επικίνδυνη η επαφή με τα πλοκάμια της – Τι να κάνετε

  • Ρούλα Τσουλέα
θαλάσσια ανεμώνη
Στο προσκήνιο επανήλθαν οι θαλάσσιες ανεμώνες. Κοριτσάκι στη Φθιώτιδα έπαθε σοβαρά εγκαύματα.

Εξαιρετικά επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η επαφή με την θαλάσσια ανεμώνη για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, καθώς το σαρκοφάγο ζώο με την παραπλανητική μορφή φυτού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Οι θαλάσσιες ανεμώνες επανήλθαν στο προσκήνιο, καθώς ένα 4χρονο κοριτσάκι στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας υπέστη σοβαρά εγκαύματα από την επαφή της με μία από αυτές. Το παιδί θα χρειασθεί 6 μήνες θεραπεία για να γίνει καλά. Έως τότε πρέπει να αποφύγει τον ήλιο, για να μην μείνουν ουλές στο δέρμα του.

Το τσίμπημα από την θαλάσσια ανεμώνη προκαλεί έντονο πόνο, κνησμό (φαγούρα) και δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με έγκαυμα. Εάν όμως ένα παιδί πάσχει από αλλεργία, μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του, είχε αναφέρει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

Επιπλέον, αν το τσίμπημα συμβεί στο πρόσωπο ή αν είναι εκτεταμένες οι δερματικές βλάβες, μπορεί να χρειασθεί ακόμα και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι ένα υδρόβιο ζώο, που συνήθως ζει κοντά στις ακτές. Λίγα είδη ζουν σε πιο βαθιά νερά και πάρα πολύ λίγα σε ανοιχτά νερά. Συνήθως ζει προσκολλημένη σε βράχια ή στα ρηχά νερά, στην άμμο, ακόμα και σε κοχύλια. Επειδή δεν μπορεί να μετακινείται εύκολα, η επιβίωσή της εξαρτάται από την τροφή που θα μπλεχτεί στα μακριά πλοκάμια ή στο περιστόμιό της.

Η επαφή με τη θαλάσσια ανεμώνη συνήθως γίνεται κατά λάθος, κατά τον κ. Νταλούκα. Μπορεί λ.χ. να την πατήσει κάποιος την ώρα που μπαίνει στη θάλασσα. Το χρώμα τους συνήθως είναι κίτρινο και αν το νερό είναι θολό, δεν φαίνονται. Γι’ αυτό τον λόγο, αν το νερό δεν είναι καθαρό, προτιμότερο είναι να μπαίνει κανείς φορώντας παπούτσια θαλάσσης.

Αφόρητος πόνος

Ο πόνος που προκαλεί το τσίμπημά της είναι πάρα πολύ έντονος. «Οι θαλάσσιες ανεμώνες έχουν καυστικό υγρό. Ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα είναι η επαφή, θα είναι και η βλάβη αντίστοιχα. Αφήνει αποτυπώματα των πλοκαμιών πάνω στο δέρμα. Κατά διαστήματα έχουμε δει από πολύ ελαφριά έως πολύ σοβαρά περιστατικά», είχε τονίσει ο κ. Νταλούκας.

Οι βλάβες που θα προκληθούν εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του τσιμπήματος, την έκτασή του και την γενικότερη υγεία του θύματος.

Όταν είναι μεγάλη η ποσότητα από τα δηλητήρια που εκλύει η ανεμώνη, τότε μπορεί να προκληθούν μεγάλες βλάβες στο δέρμα που αφήνουν σημάδια. Ωστόσο τέτοια περιστατικά σπανίζουν στην Ελλάδα. Καταγράφονται κυρίως στη Μαγαδασκάρη.

Τι να κάνετε

Εάν σας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη, αποφύγετε να αγγίξετε με γυμνά χέρια τα πλοκάμια της για να την απομακρύνετε.

Χρησιμοποιήστε μία πιστωτική κάρτα για να τα αποκολλήσετε και να τα απομακρύνετε από το δέρμα. Ύστερα ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο, γλυκό νερό και συμβουλευθείτε έναν γιατρό.

Αν ο ασθενής εκδηλώσει αλλεργικά συμπτώματα, μπορεί να χρειασθεί φαρμακευτική αντιμετώπιση αναλόγως με τη σοβαρότητά τους (συνήθως κορτιζόνη και αντισταμινικό).

«Το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη δεν είναι απειλητικό για τη ζωή. Στους αλλεργικούς ανθρώπους, όμως, μπορεί να προκαλέσει έντονα αλλεργικά συμπτώματα, ή ακόμα και αλλεργικό σοκ», είχε τονίσει ο κ. Νταλούκας.

Φωτογραφία: iStock