Θα επιζήσει ο ΕΟΠΥΥ μετά τις εκλογές; Τι θα κάνουν τα κόμματα

  • Iatropedia
Τι θα απογίνουν άραγε οι Έλληνες ασφαλισμένοι (περίπου 9 εκατ.) αν δεν επιζήσει ο ΕΟΠΥΥ; Ιδού το ερώτημα. Και το ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσουν τα κόμματα ή η νέα κυβέρνηση -αν σχηματισθεί- με το νεοσύστατο και υπό κατάρρευση οργανισμό από τον οποίο κρέμονται οι 9 εκατ. ασφαλισμένοι.

Ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα σχηματισθεί μετά τις 17 Ιουνίου το μόνο βέβαιον είναι πως οι Έλληνες ασθενείς χρειάζονται περίθαλψη. Το εγχείρημα ΕΟΠΥΥ του ΠΑΣΟΚ απεδείχθη θνησιγενές καθότι δε χρηματοδοτήθηκε σωστά από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.

Ελέω τρόικας τα κονδύλια γα την υγεία μειώθηκαν δραστικά με αποτέλεσμα ο φορέας να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Η ΝΔ αν βγει πρώτο κόμμα και κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα αλλάξει τα …αλλαγμένα του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει νέα …παρόμοια.

Ειδικότερα θα δημιουργήσει ένα Πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας με την αντίστοιχη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να αλλάξει τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των μονάδων υγείας.

Συγκεκριμένα θα αφαιρέσει από τον ΕΟΠΥΥ την παραγωγή υπηρεσιών υγείας. Πως θα γίνει αυτό;

Θα πάρει όλες τις μονάδες Υγείας, δηλαδή τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ και μαζί με τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, θα τα εντάξει στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας που θα δημιουργηθεί.

Το σύστημα αυτό θα διοικείται σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας από γενικό διευθυντή πρωτοβάθμιας υγείας και θα αναφέρεται σε ειδική γραμματεία πρωτοβάθμιας υγείας στο υπουργείο υγείας.

Πηγές αναφέρουν ότι με βάση τους σχεδιασμούς στη Συγγρού, η χρηματοδότηση του συστήματος που σήμερα πάσχει δραματικά, θα γίνεται μέσω ενός κεντρικού λογαριασμού υγείας που θα τροφοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία, την κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και την κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων. Οι προμηθευτές θα πληρώνονται μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θα ενισχύσει τον ΕΟΠΥΥ. Θα λάβει μέτρα για την οικονομική στήριξη του φορέα ώστε να υπάρχει η αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Έτσι αντίστοιχα θα ενισχύσει και θα αναπτύξει τη λειτουργία των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ που έχουν μεταφερθεί στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει το σχεδόν υποκινούμενο «πάρε- δώσε» με τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα όπου και προωθούνται πολλές εργαστηριακές εξετάσεις.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε τον ΕΟΠΥΥ αναζητά λύσεις για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του φορέα σε περίπτωση που συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Η έλλειψη πόρων αλλά και η μείωση των κονδυλίων για την υγεία προκειμένου να τηρηθεί το μνημόνιο, στοίχησε τελικώς στην προηγούμενη κυβέρνηση σε ποσοστά στις εκλογές. Στοίχησε όμως και στους Έλληνες ασθενείς που ταλαιπωρούνται καθημερινά και πληρώνουν και περισσότερα πια από την τσέπη τους για να γιατρευτούν.

Δήμητρα Ευθυμιάδου