Τεστ αίματος προβλέπει τον καρκίνο;

  • Iatropedia
Η επιστήμη προχωρά με μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της πρόληψης του καρκίνου. Πολλές μελέτες στον τομέα της πρόληψης βρίσκονται σε εξέλιξη και η πρόοδος είναι μεγάλη.

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή με λίγες θερμίδες είναι χρυσός κανόνας στην πρόληψη του καρκίνου. Ο περιορισμός θερμίδων που λαμβάνει κάποιος (περιορισμός της μεγάλης ποσότητας φαγητού, χωρίς υποσιτισμό) αυξάνει τη μακροζωία και μειώνει την σχετιζόμενη με την ηλικία συχνότητα και σοβαρότητα του καρκίνου σε πειραματόζωα.

Ο καρκίνος του μαστού μειώνεται σημαντικά σε συχνότητα και σοβαρότητα στα πειραματόζωα με διατροφή χαμηλών θερμίδων, ακόμη και όταν έχουν επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως εάν λαμβάνουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο μαστό ή έχουν γενετική προδιάθεση.

Η ομάδα του Dr. Bruce S. Kristal, PhD, στο Brigham and Women’s Hospital, μελετά σε πειραματόζωα με καρκίνο του μαστού, ένα αιματολογικό τεστ με δυο δυνατότητες. Από τη μια αναγνωρίζει τις επιδράσεις του περιορισμού θερμίδων της διατροφής στην εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου και από την άλλη υπολογίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

«Το τεστ που αναπτύσσουμε “βλέπει” και τις δυο πλευρές του νομίσματος. Πιστεύουμε ότι θα αναγνωρίζει ποιες γυναίκες θα έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα επόμενα 2-8 χρόνια της ζωής τους και θα πρέπει να κάνουν πιο συχνούς ελέγχους, μαγνητική τομογραφία αντί μαστογραφίας ή ακόμη και να λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Και από την άλλη πλευρά, θα μπορεί να αναγνωρίσει γυναίκες που είναι λιγότερο πιθανό να ωφεληθούν από τη μαστογραφία και με τον τρόπο αυτό να αποφύγουν περιττή έκθεση σε ακτινοβολία και περαιτέρω εξετάσεις που δεν είναι απαραίτητες», δηλώνει ο Dr. Kristal στην «Καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου». Η μελέτη αυτή είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να περάσει στη φάση της έγκρισης και της κλινικής εφαρμογής.

Η επιστήμη κάνει συνεχώς άλματα στο χώρο της πρόληψης των ασθενειών και βρίσκεται ένα βήμα όλο και πιο κοντά στην πρόληψη του καρκίνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα έρθει η μέρα που θα έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Πηγή: Campaign for Cancer Prevention, Brigham and Women’s Hospital

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες

Καρκίνος του μαστού και οστεοπόρωση

Καρκίνος μαστού: όχι πάντα χημειοθεραπείες

Επηρεάζει ο καρκίνος του μαστού το σεξ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν