Τεστ αίματος που ανιχνεύει 50 καρκίνους θα χορηγηθεί πιλοτικά σε 1 εκατομμύριο άτομα

  • Ρούλα Τσουλέα
εξετάσεις
Το τεστ, που εντοπίζει τον καρκίνο (και) πριν προκαλέσει συμπτώματα, θα δοκιμαστεί στο βρετανικό ΕΣΥ.

Μία απλή εξέταση αίματος που ανιχνεύει 50 μορφές καρκίνου «έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών» και, αν όλα πάνε καλά, θα χορηγηθεί πιλοτικά σε 1 εκατομμύριο άτομα, ανακοίνωσε η επικεφαλής του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Το τεστ Galleri, όπως λέγεται η εξέταση, έχει αναπτυχθεί για να ανιχνεύει ίχνη των καρκινικών όγκων (και) πριν αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα.

Η πιλοτική χορήγησή του σε 1 εκατομμύριο Βρετανούς ηλικίας 50-77 ετών θα αρχίσει το καλοκαίρι του 2024. Αρκεί να είναι θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης δοκιμής του σε 142.000 άλλους εθελοντές, τα οποία αναμένονται τον Απρίλιο του 2024.

Με την ευρεία διάθεσή του οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα ανιχνεύονται ετησίως τουλάχιστον 5.000 περιστατικά καρκίνου. Μάλιστα για πολλά από αυτά δεν υπάρχει άλλη προληπτική διαγνωστική εξέταση.

Η εξέταση έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ασθενείς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο. Ωστόσο όταν ο καρκίνος προκαλεί συμπτώματα, συχνά είναι προχωρημένος. Με το τεστ ελπίζεται ότι ο καρκίνος θα ανιχνεύεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, όταν είναι πιθανότερη η επιτυχής αντιμετώπισή του.

Διαβάστε ακόμα Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για τεστ αίματος που εντοπίζει 50 μορφές καρκίνου

Τι είναι

Η εξέταση είναι μία υγρή βιοψία. Ανιχνεύει στο αίμα μικροσκοπικά θραύσματα του γενετικού υλικού των καρκινικών κυττάρων, υποδεικνύοντας από ποιο σημείο του σώματος προέρχονται.

«Το τεστ έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει για πάντα τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών», δήλωσε η κυρία Amanda Pritchard, εκτελεστική διευθύντρια του NHS.

Μιλώντας στο συνέδριο πολιτικής υγείας NHS Confed Expo, η κυρία Pritchard είπε πως η μελέτη με το τεστ Galleri είναι το πρώτο βήμα προς την ανίχνευση του καρκίνου στο πρωιμότερο δυνατό στάδιο.

«Όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται νωρίς, διασώζονται ζωές», τόνισε. «Αυτή η εξέταση έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει για πάντα τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών. Αυτό αφορά πρωτίστως μορφές καρκίνου οι οποίες προκαλούν συμπτώματα μόνο στα προχωρημένα στάδιά τους, όταν είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους».

Μεταξύ αυτών των καρκίνων συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά:

Πόσο αποτελεσματικό είναι

Οι επιστήμονες έχουν έως στιγμής στα χέρια τους τα ευρήματα από μελέτες σε ασθενείς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο. Μία από αυτές διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε 5.461 ασθενείς.

Η εξέταση ανίχνευσε με επιτυχία τα δύο τρίτα των καρκινικών όγκων. Επιπλέον, στο 85% των θετικών περιστατικών μπόρεσε να υποδείξει με ακρίβεια και την θέση έναρξης του καρκίνου.

Η εξέταση ήταν πιο αποτελεσματική στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, καθώς και σε εκείνους με πιο προχωρημένη νόσο.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), στο Σικάγο.

Φωτογραφία: iStock