Τεχνητό χέρι με αίσθηση αφής. Πρωτοποριακή μεταμόσχευση

  • Iatropedia
Αν μέχρι πριν από λίγο καιρό ακούγατε πως πρόκειται να μεταμοσχευθεί τεχνικό μέλος σε ασθενή δίχως χέρι, το οποίο θα μπορεί να κινεί με τον εγκέφαλο του, (όπως κινούμε όλοι τα χέρια μας) και όχι μόνο αυτό αλλά το τεχνητό χέρι θα διαθέτει και αισθητήρια όργανα και θα μπορεί να έχει αφή, τότε σίγουρα αυτό που ακούγατε θα λέγατε ότι δεν μπορεί να συμβεί. Και όμως μην είστε τόσο σίγουροι πλέον...

Μέσα στο 2013 πρόκειται να χειρουργηθεί ασθενής που έχει χάσει το χέρι του και να του μεταμοσχευθεί ένα βιονικό χέρι, το οποίο θα έχει αφή αλλά και θα μπορεί να το κινεί σαν κανονικό χέρι. Πρόκειται για μια επέμβαση σταθμό αφού είναι η πρώτη που θα γίνει και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μια σειρά μεταμοσχεύσεων για προσθετικά άκρα με αισθητηριακές ικανότητες.

Ο 30χρονος στον οποίο θα γίνει η μεταμόσχευση, ζει στη Ρώμη και έχασε το χέρι του πριν από λίγο καιρό σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Το βιονικό χέρι δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Σιλβέστρο Μικέρα στα εργαστήρια της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής στη Λοζάνη της Ελβετίας. Οι χειρουργοί θα συνδέσουν τα ηλεκτρόδια του νέου μέλους με το κεντρικό νευρικό σύστημα του ασθενούς και έχουν την πεποίθηση ότι ο άνδρας θα μπορεί πλέον να νιώθει και να ελέγχει τις κινήσεις του, καθώς και να διαθέτει αφή από τους αισθητήρες του δέρματος στο βιονικό χέρι.

«Πρόκειται για πραγματική πρόοδο, για πραγματική ελπίδα για τους ακρωτηριασμένους. Θα είναι το πρώτο προσθετικό χέρι, το οποίο θα παρέχει αισθητηριακή ανάδραση κατά τη λαβή του χεριού», δήλωσε ο Μικέρα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στη Βοστώνη.

Πρόκειται για το δεύτερο και πιο εξελιγμένο εγχείρημα παρόμοιου τύπου. Το πρώτο είχε γίνει πριν από 4 χρόνια. Σε εκείνο το χέρι ο ασθενής μπορούσε να μετακινεί τα δάχτυλα, να τα σφίγγει σε γροθιά και να πιάνει αντικείμενα, ενώ ένιωθε και τις βελόνες που τρυπούσαν την τεχνητή παλάμη του. Το νέο και πιο εξελιγμένο χέρι θα στέλνει αισθητηριακά σήματα προς και από όλα τα δάχτυλα, την παλάμη και τον καρπό, δίνοντας μια σχεδόν πλήρη δυνατότητα αφής, όπως ένα κανονικό χέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως βλέπει ένας άνθρωπος με… βιονικό μάτι- ΒΙΝΤΕΟ

Η πρώτη επέμβαση εμφύτευσης “βιονικού” ματιού

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της… καρδιάς

Ποιο ζώο αλλάζει το πέος του μετά από την ερωτική επαφή; ΦΩΤΟ

Σε ποια επαγγέλματα το σεξ δίνει και παίρνει μεταξύ συναδέλφων;

Πως να απαλλαγούμε από τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες στα μάτια

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας είναι δυσκοίλιο;