Ταξιδεύω… για λόγους υγείας

  • Iatropedia
Δεν χρειάζεται να … πληρώσεις τη νοσηλεία σου στο εξωτερικό, μπορείς να «στείλεις» κατευθείαν τον λογαριασμό στο ταμείο σου.

Το νέο φαινόμενο του ιατρικού τουρισμού αρχίζει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και στη Χώρα μας, αν και τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρά και αυτό οφείλεται στην απουσία του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Είναι σημαντικό, ως ευρωπαίος πολίτης να έχετε γνώση της δυνατότητας νοσηλείας στο εξωτερικό, εάν κάποια στιγμή βρεθείτε αντιμέτωπος με την άρνηση του ιατρού σας ή του Εθνικού Συστήματος Υγείας να σας στείλει …. για νοσηλεία στο εξωτερικό.

Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, η μόνη σύνδεση του τουριστικού φαινομένου με την υγεία ήταν μέσω των θερμαλιστικών κέντρων και των ιαματικών νερών. Τα τελευταία χρόνια η σύνδεση αυτή αποκτά μία νέα έννοια καθώς έχει μπει στο παιχνίδι και η σύγχρονη ιατρική επιστήμη.

Δεν είναι λίγοι όσοι μετακινούνται από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους εντός ή εκτός συνόρων για ιατρικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και για αποθεραπεία.

Η τάση αυτή, κυρίως τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στη δημιουργία σύγχρονων διαγνωστικών και άλλων ιατρικών κέντρων που παρέχουν πακέτα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ειδικά σχεδιασμένα για ασθενείς που έρχονται από μακριά.

Παράλληλα, τα πακέτα αυτά, μπορούν να συνδυαστούν με υπηρεσίες διαμονής και μετακίνησης τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους συνοδούς τους. Έτσι, έχουμε την ανάπτυξη του λεγόμενου ιατρικού τουρισμού.

Ο ιατρικός τουρισμός, ιδιαίτερα ανεπτυγμένος σε άλλες χώρες όπως η Κούβα, η Μαλαισία, η Ταϋλάνδη και η Ουγγαρία, βασίζεται κυρίως στο χαμηλότερο κόστος των ιατρικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που μετακινούνται στη Βουλγαρία για οδοντιατρικές θεραπείες και επεμβάσεις λόγω χαμηλότερου κόστους.

Ωστόσο, το χαμηλό κόστος δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Η ποιότητα και η ασφάλεια της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς και η παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών που πιθανόν να μην εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Η ποιότητα και η ασφάλεια καθώς επίσης και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, τόσο ιατρικών όσο και τουριστικών, είναι ίσως οι πιο σημαντικές παράμετροι για τη στόχευση ενός κοινού με υψηλό εισοδηματικό και μορφωτικό επίπεδο.

Ο καθηγητής Οικονομικών κ. Μιχάλης Ματαράγκας αναφέρει « Αν και πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα και κυρίως για το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυτή δεν έχει επιτευχθεί αποτελεσματικά, τα κίνητρα που δίνονται από το κράτος καθώς και η πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε. για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη των Ευρωπαίων, ανοίγει νέους δρόμους προς αυτήν την κατεύθυνση».

Τι πρέπει να γνωρίζεις:

Η νοσηλεία στο εξωτερικό ασθενών όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προωθείται από τους ίδιους ύστερα από γνωμάτευση των Ειδικών Υγειονομικών Επιτροπών που έχουν συσταθεί με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εδρεύουν στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα του ΙΚΑ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Κομοτηνής.

Οι Ειδικές Υγειονομικές Επιτροπές είναι τριμελείς. Αποτελούνται από ιατρούς ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΤΕΒΕ).

Η νοσηλεία στο εξωτερικό παρέχεται στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος:

1) Πάσχει από σοβαρό νόσημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα, είτε γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, είτε γιατί δεν εφαρμόζεται η ειδική μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας που απαιτείται (απαιτείται προέγκριση).

2) Πάσχει από σοβαρό νόσημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί έγκαιρα στην Ελλάδα και η καθυστέρηση της αντιμετώπισής του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του (απαιτείται προέγκριση).

3) Πρέπει να αναχωρήσει επειγόντως για το εξωτερικό χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία προέγκρισης του φορέα, γιατί υπήρχε ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της περίπτωσής του.

4) Βρίσκεται προσωρινά για οποιαδήποτε αιτία σε χώρα του εξωτερικού και λόγω βίαιου, αιφνίδιου, αναπότρεπτου συμβάντος, ασθενήσει ξαφνικά και νοσηλευθεί σε θεραπευτήριο.

Προκειμένου να γνωματεύσουν οι Ειδικές Υγειονομικές Επιτροπές τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται είναι τα εξής :

Για την περίπτωση (1)

  • Γνωμάτευση ιατρού Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής Κλινικής της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας.

Για την περίπτωση (2) :

  • Γνωμάτευση ιατρού Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής Κλινικής της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας.
  • Βεβαίωση από δύο τουλάχιστον Νοσηλευτικά Κέντρα της χώρας Κρατικά ή Ιδιωτικά ότι λόγω πληρότητας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το περιστατικό έγκαιρα.

Για την περίπτωση (3) :

  • Γνωμάτευση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του εξωτερικού που να αιτιολογεί την ανάγκη της κατεπείγουσας αντιμετώπισης του περιστατικού.
  • Γνωμάτευση ιατρού Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου ή Πανεπιστημιακής Κλινικής της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας με την οποία να επισημαίνεται η σοβαρότητα και η αδυναμία αντιμετώπισης του περιστατικού στην Ελλάδα και ότι η καθυστέρηση μετάβασης στο εξωτερικό εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή του ασφαλισμένου.

Για την περίπτωση (4)

  • Γνωμάτευση του νοσηλευτικού κέντρου του εξωτερικού στην οποία να περιγράφεται αναλυτικά η πάθηση και το ιστορικό νοσηλείας και να αιτιολογείται η ανάγκη της κατεπείγουσας αντιμετώπισης του περιστατικού.

Η νοσηλεία σε χώρα εκτός της Ευρώπης εγκρίνεται μόνο στην περίπτωση που το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται σε Ευρωπαϊκή χώρα, αναγκαιότητα η οποία πρέπει να αιτιολογείται σαφώς στη γνωμάτευση του ιατρού.

Εάν το περιστατικό αντιμετωπίζεται σε χώρα της Ευρώπης αλλά ο ασφαλισμένος επιθυμεί να νοσηλευθεί σε άλλη μη Ευρωπαϊκή χώρα, τότε ο Ασφαλιστικός Οργανισμός του επιβαρύνεται μόνο το 30% των δαπανών νοσηλείας, των εξόδων ταξιδιού και διαμονής.

Δαπάνες νοσηλείας σε Ιδιωτικά Κέντρα του εξωτερικού δεν καταβάλλονται, παρά μόνο των περιστατικών που αφορούν παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών.

Οι απορριπτικές αποφάσεις των Ειδικών Υγειονομικών Επιτροπών είναι δεσμευτικές για τον Φορέα χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης έφεσης και κρίσης σε β’ βαθμό από τους ενδιαφερόμενους.

Για την εκκαθάριση των δαπανών απαιτείται έγκριση από τις ΔΥΕ σε οποιαδήποτε περίπτωση νοσοκομειακής νοσηλείας στο εξωτερικό καθώς και στις περιπτώσεις απλής διενέργειας ιατρικών εξετάσεων και επισκέψεων στο εξωτερικό. Για τις τελευταίες δεν απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υγειονομικές Επιτροπές.

Απαραίτητα δικαιολογητικά :

  • Αποκόμματα εισιτηρίων και απόδειξη του πρακτορείου (η μετακίνηση πρέπει να γίνεται μόνο με την Ολυμπιακή Αεροπορία).
  • Κάρτες επιβιβάσεως με την ένδειξη της ημέρας αναχώρησης και επιστροφής.
  • Αποδείξεις Νοσοκομείου, ιατρικών επισκέψεων, παρακλινικών εξετάσεων, φαρμάκων κλπ., θεωρημένες από το Προξενείο.
  • Ιατρικές γνωματεύσεις μεταφρασμένες.
  • Απόδειξη αγοράς συναλλάγματος.
  • Αναλυτική κατάσταση των εξόδων από τον δικαιούχο.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλονται το αργότερο μέσα σε 40 ημέρες από την ημέρα επιστροφής του ασφαλισμένου.

Όταν υπάρχει υπόλοιπο της προκαταβολής επιστρέφεται στην Υπηρεσία.

ΕΝΤΥΠΟ «ΕΙΙΙ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Με αυτό το έντυπο πρέπει να εφοδιάζονται όλοι οι ασφαλισμένοι που πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για ιδιωτικούς λόγους, το οποίο καλύπτει ΜΟΝΟ έκτακτα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας ή ιατρικής αντιμετώπισης.