Τατουάζ: Τα μελάνια συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
τατουάζ
Ανησυχητικά ευρήματα αναλύσεων στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές Αρχές ετοιμάζονται να θεσπίσουν κανόνες γι' αυτά.

Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των τατουάζ περιέχουν συχνά ουσίες που δεν αναγράφονται στα συστατικά τους και οι οποίες μπορεί να βλάψουν την υγεία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε ανάλυση που πραγματοποίησαν στα μελάνια εννέα αμερικανικών εταιρειών ανακάλυψαν ότι το περιεχόμενο σπανίως συμφωνούσε με τις ετικέτες!

Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνολικώς το περιεχόμενο σε 54 μελάνια. Στο 90% εντόπισαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συστατικών που αναγράφονταν στη συσκευασία και εκείνων που περιέχονταν. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν διαφορετικές χρωστικές και μη-αναφερόμενα συντηρητικά.

Όταν οι γιατροί αναφέρονται στους δυνητικούς κινδύνους από τα τατουάζ, συνήθως επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να καλύψουν κάποιον καρκίνο στο δέρμα. Ή πάλι εστιάζουν στους δυνητικούς κινδύνους από τις χρωστικές.

Ωστόσο και τα συντηρητικά που περιέχουν τα μελάνια μπορεί να κρύβουν κινδύνους, λένε οι ερευνητές από τη Νέα Υόρκη.

Τι έδειξε η μελέτη

Τα μελάνια για τατουάζ που ανέλυσαν στην παρούσα μελέτη είχαν έξι χρώματα. Τα είχαν προμηθευτεί από όλο το φάσμα των εταιρειών παραγωγής – από παγκόσμιους κολοσσούς έως μικρούς προμηθευτές.

Περισσότερα από τα μισά περιείχαν πολυαιθυλενογλυκόλη, χωρίς να την αναγράφουν στη συσκευασία τους. Η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Άλλα 15 περιείχαν προπυλενογλυκόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες σε επαναλαμβανόμενη έκθεση, λένε οι ερευνητές.

Βρήκαν επίσης μελάνια που περιείχαν 2-φαινοξυαιθανόλη, η οποία ενδέχεται να είναι επικίνδυνη για τα μωρά που θηλάζουν.

Συνολικώς, τα 45 από τα 54 μελάνια περιείχαν συντηρητικά ή/και χρωστικές που δεν αναγράφονταν στη συσκευασία τους. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν η παράλειψη αυτή είναι ηθελημένη ή από λάθος, διευκρινίζουν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Analytical Chemistry.

Μένουν μέσα στο δέρμα

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τα μελάνια για τατουάζ που διακινούνται στις ΗΠΑ. Ενδεχομένως είναι η πιο λεπτομερής, διότι εξέτασε τόσο τα μελάνια που μένουν μέσα στο δέρμα, όσο και τους περιέκτες τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. John Swierk, επίκουρος καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Binghamton.

«Ελπίζουμε ότι οι παραγωγοί τους θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να αναθεωρήσουν τις διαδικασίες τους, και οι καλλιτέχνες του τατουάζ και οι πελάτες τους για να ζητήσουν βελτίωση στη σήμανση των προϊόντων και στην παραγωγή», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε μία εποχή που η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), ετοιμάζεται να θεσπίσει κανόνες για τα μελάνια στα τατουάζ. Τη δυνατότητα αυτή της παρείχε σχετική νομοθετική ρύθμιση του αμερικανικού Κογκρέσου, που πέρασε το 2022.

Φωτογραφία: iStock