Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων συνδέονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα στους υγιείς

  • Ρούλα Τσουλέα
συμπληρώματα ιχθυελαίων
Μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα μόνο στους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα.

Οι υγιείς άνθρωποι που παίρνουν συστηματικά συμπληρωματικά ιχθυελαίων μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως ορισμένων καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ αντιθέτως οι πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο μπορεί να ωφελούνται, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίων είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση. Οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνουμε μεν μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, αλλά να τα λαμβάνουμε από παχιά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες.

Για να εξακριβώσουν τις επιδράσεις που έχουν όταν λαμβάνονται σε μορφή συμπληρωμάτων, επιστήμονες από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εξέτασαν δεδομένα από 415.737 εθελοντές. Οι εθελοντές παρέχουν εδώ και χρόνια πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους στην βρετανική βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank.

Η βάση άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2006, όταν οι εθελοντές είχαν ηλικία 40-69 ετών. Τα δεδομένα που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη είχαν συλλεγεί στη διάρκεια 12 ετών.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί πως επηρεάζουν τα συμπληρώματα ιχθυελαίων τον κίνδυνο αναπτύξεως:

  • Κολπικής μαρμαρυγής (είναι σοβαρή καρδιακή αρρυθμία)
  • Εμφράγματος του μυοκαρδίου
  • Εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Καρδιακής ανεπάρκειας
  • Θανάτου χωρίς γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πόσο επηρεάζουν τα συμπληρώματα αυτά τις πιθανότητες εξέλιξης των καρδιαγγειακών νοσημάτων στους ασθενείς που ήδη τα είχαν.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Medicine. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως είχαν καταγραφεί 18.367 κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής, 22.636 σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια και 22.140 θάνατοι.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η συστηματική λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων από ανθρώπους χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης σχετιζόταν με αύξηση:

  • Κατά 13% του κινδύνου αναπτύξεως κολπικής μαρμαρυγής
  • Κατά 5% του κινδύνου εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου

Ωστόσο στους εθελοντές που διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο και έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίων, η λήψη τους συσχετίσθηκε με:

  • 15% λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσει η κολπική μαρμαρυγή στο έμφραγμα
  • 8% λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσει η κολπική μαρμαρυγή σε άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια
  • 9% λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσει η καρδιακή ανεπάρκεια στον θάνατο

Στις γυναίκες και τους μη καπνιστές

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τα συμπληρώματα ιχθυελαίων δεν ήταν τα ίδια σε όλες τις υποομάδες των συμμετεχόντων. Ο κίνδυνος των υγιών εθελοντών να εκδηλώσουν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν:

  • Κατά 6% υψηλότερος στις γυναίκες
  • Κατά 6% υψηλότερος στους μη-καπνιστές

Αντίστοιχα, τα οφέλη τους ήταν περισσότερα στους ηλικιωμένους εθελοντές και στους άνδρες με υπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα. Ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους ήταν μειωμένος κατά 11% και 7% αντιστοίχως.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή ήταν μία μελέτη παρατήρησης. Επομένως, δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δείχνει απλώς ότι υπάρχει μία συσχέτιση. Επιπλέον, δεν είναι γνωστό τι δόσεις των συμπληρωμάτων έπαιρναν οι εθελοντές, ούτε τι σύσταση είχαν αυτά.

Ωστόσο τα συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν υποκατάστατα των τροφίμων. Οι ισχύουσες συστάσεις είναι να παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε από τη διατροφή μας, εκτός κι αν έχουμε άλλες οδηγίες από τον γιατρό μας.

Φωτογραφία: iStock