Τα πάντα για το θεραπευτικό μασάζ: Είδη, οφέλη υγείας και για ποιους ενδείκνυται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θεραπευτικό μασάζ
Εάν είστε αγχωμένοι και πονάτε, μπορεί να πιστεύετε ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε πέρα από το να πάρετε μερικά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή. Αλλά η εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια μασάζ, Victoria Bodner, λέει ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε καθημερινά και απλά να συνεχίζετε την ημέρα σας.

Το μασάζ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για χαλάρωση, ανακούφιση από τον πόνο, μείωση της έντασης των μυών και πολλά άλλα, λέει η Bodner.

Μάθετε περισσότερα για τα πιο κοινά είδη μασάζ και τα οφέλη τους στην υγεία σας.

Τι είναι το θεραπευτικό μασάζ

Το θεραπευτικό μασάζ, που εκτελείται από εξουσιοδοτημένο θεραπευτή, περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών πιέσεων, κινήσεων και τεχνικών για τον χειρισμό των μυών και άλλων μαλακών ιστών στο σώμα. Με στόχο την επιβράδυνση του νευρικού συστήματος, το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απελευθερώσει το άγχος και την ένταση, να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα, να θεραπεύσει τραυματισμούς και να υποστηρίξει την ευεξία.

Τύποι θεραπευτικού μασάζ

Σουηδικό μασάζ

Νιώθετε άγχος; Το σουηδικό μασάζ είναι η κλασική επιλογή για μεγάλη χαλάρωση. Το σουηδικό είναι συνήθως ένα μασάζ ολόκληρου του σώματος που χρησιμοποιεί ένα απαλό άγγιγμα. “Μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα. Είναι επίσης μια καλή οδός για την χαλάρωση της συναισθηματικής κατάστασης του μυαλού, που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τους μύες σας”, λέει η Bodner.

Βαθύ μασάζ ιστών

Οι μύες σας μπορούν να σφίξουν από την επαναλαμβανόμενη χρήση, ακόμα και από κάτι πολύ απλό όπως το να κάθεστε, να οδηγείτε ή να σκύβετε πάνω από τον φορητό υπολογιστή σας. “Το βαθύ μασάζ ιστών εισχωρεί στους μύες και τους τένοντες σας για να απελευθερώσει αυτό το σφίξιμο”, λέει η Bodner. Είναι καλό για άτομα με τραυματισμούς, γενικό σφίξιμο των μυών και χρόνιο μυϊκό πόνο.

Αθλητικό μασάζ

Το αθλητικό μασάζ είναι παρόμοιο με εκείνο σε βαθύ ιστό, αλλά επικεντρώνεται στους μύες που επιβαρύνονται όταν παίζετε αθλήματα ή κάνετε άλλη επαναλαμβανόμενη σωματική δραστηριότητα. “Οι αθλητές και οι χορευτές χρησιμοποιούν το σώμα τους διαφορετικά από τον μέσο άνθρωπο”, λέει ο Bodner. “Ένας θεραπευτής με εμπειρία στο αθλητικό μασάζ μπορεί να επιλύσει το σφίξιμο των μυών και να αντιμετωπίσει αθλητικούς τραυματισμούς”, προσθέτει.

Μασάζ συγκεκριμένου σημείου

Ένας κόμπος στην ωμοπλάτη, ή ένα σφιχτό σημείο στην μέση σας είναι το επίκεντρο σε αυτή την περίπτωση. “Ένα σημείο ενεργοποίησης είναι ένας μικροσκοπικός μυϊκός σπασμός ή ένα σφιχτό σημείο στον ιστό”, εξηγεί η Bodner. Εδώ ο θεραπευτής χρησιμοποιεί εστιασμένη και άμεση πίεση για να στοχεύσει σε κάποια σημεία. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στις περιοχές αυτές, βοηθώντας τις να απελευθερωθούν. Αυτό το είδος μασάζ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για άτομα με χρόνιο πόνο.

Μυοπεριτοναϊκή απελευθέρωση (Myofascial release)

Ο περιτοναϊκός είναι ένας συνδετικός ιστός κάτω από το δέρμα. “Υποστηρίζει τους μύες και μας επιτρέπει να κινούμαστε ελεύθερα”, εξηγεί η Bodner. Όταν λαμβάνετε μασάζ για μια μυοπεριτοναϊκή απελευθέρωση, ο θεραπευτής θα ζυμώσει και θα τεντώσει τους μύες και το περιτόναιο για να αντιμετωπίσει την ένταση και το σφίξιμο. “Είναι μια μορφή βαθιάς διάτασης που χρησιμοποιείται συχνά μαζί με άλλες τεχνικές θεραπευτικού μασάζ. Είναι εξαιρετικό για να ανοίγει το σφίξιμο στον αυχένα, τους ώμους και το πάνω και κάτω μέρος της πλάτης σας”.

Λεμφικό μασάζ

Το λεμφικό υγρό έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των επιπέδων υγρών και της απομάκρυνσης των άχρηστων προϊόντων από το σώμα. Το λεμφικό μασάζ χρησιμοποιεί ένα απαλό άγγιγμα για να βοηθήσει το λεμφικό υγρό να ρέει πιο ελεύθερα στο σώμα. «Το λεμφικό μασάζ είναι εξαιρετικό για άτομα με φλεγμονή, όπως σε άτομα με αρθρίτιδα, ή που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, όπου συχνά υποβάλλονται σε αφαίρεση τμήματος των λεμφαδένων», λέει η Bodner.

Προγεννητικό μασάζ

Αυτό βοηθάει τις έγκυες να χαλαρώσουν και στην αντιμετώπιση των πόνων της ανάπτυξης του εμβρύου. “Το προγεννητικό μασάζ είναι υπέροχο για την απομάκρυνση της πίεσης από τους γοφούς και μπορεί να βοηθήσει με το πρήξιμο στα πόδια και τα πέλματα. Και όταν η μητέρα είναι χαλαρή και αισθάνεται καλά, το έμβρυο ωφελείται επίσης”, λέει η Bodner.

Τα οφέλη του μασάζ για την υγεία

Το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να είναι ευεργετικό για οποιονδήποτε. Αλλά έχει επισημανθεί ότι βοηθά όσους πάσχουν από διάφορες παθήσεις όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, στομαχικά προβλήματα και ινομυαλγία. Θα πρέπει να φροντίσετε να μιλήσετε με τον θεραπευτή σας για τυχόν ιατρικά ζητήματα πριν από την πρώτη σας συνεδρία. Ακολουθούν μερικά οφέλη του θεραπευτικού μασάζ.

Μειώνει το στρες και το άγχος

Αυτή η αίσθηση ηρεμίας μετά από ένα μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του στρες και του άγχους, σύμφωνα με μια μελέτη. Το σώμα σας έχει δύο νευρικά συστήματα: το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που οδηγεί την απόκριση του οργανισμού σε στρεσογόνες καταστάσεις και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που εστιάζει σε καθημερινές λειτουργίες που οδηγούν σε χαλάρωση και ξεκούραση. Ένα μασάζ πιστεύεται ότι αυξάνει την παρασυμπαθητική σας απόκριση, η οποία μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του άγχους.

Βελτιώνει τον ύπνο

Το μασάζ μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη (την λεγόμενη ορμόνη του στρες) και να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των νευροδιαβιβαστών που είναι γνωστό ότι σταθεροποιούν τη διάθεσή σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το θεραπευτικό μασάζ είναι ευεργετικό για όσους έχουν αϋπνία, που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Μειώνει τον πόνο και την ένταση των μυών

Διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει το τρόπο που το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου, όπως ο οξύς πόνος στην πλάτη, ο πόνος στον αυχένα, οι πονοκέφαλοι και ο πόνος στα γόνατα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανακούφιση μπορεί να είναι περισσότερο βραχυπρόθεσμη, παρά μακροπρόθεσμη και σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ωριαίο μασάζ πολλές φορές την εβδομάδα είχε καλύτερα αποτελέσματα από λιγότερα, ή μικρότερης διάρκειας μασάζ.

Βελτιώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού

Μια μελέτη δείχνει ότι τα τακτικά μασάζ αυξάνουν τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων του σώματός σας, τα οποία καταπολεμούν τους ιούς.

Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα

Μια μελέτη δείχνει ότι για όσους αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα μετά από χειρουργική επέμβαση, ένα μασάζ στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει στις κινήσεις του εντέρου.

Μειώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ κατά τη διάρκεια πέντε εβδομάδων μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, μιας χρόνιας ασθένειας που προκαλεί πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις και κόπωση.

Ανακουφίζει από τον καρκινικό πόνο

Για τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπείες για τον καρκίνο, ο σωματικός και συναισθηματικός φόρτος είναι μεγάλος. Πολλοί έχουν στραφεί στο μασάζ για να μειώσουν τον πόνο από τον καρκίνο, να αυξήσουν τη χαλάρωση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Έχουν υπάρξει διάφορες μελέτες, μερικές που λένε ότι το θεραπευτικό μασάζ δεν βελτιώνει τον πόνο στον καρκίνο και άλλες που δείχνουν θετικό αντίκτυπο.

Για ποιους ενδείκνυται το θεραπευτικό μασάζ

Πολλοί από εμάς μπορούν να επωφεληθούν από ένα μασάζ. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσουμε την ευεξία, να βοηθήσουμε στον πόνο και πολλά άλλα. Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να συνομιλήσετε με τον θεραπευτή σας. Για όσες είναι έγκυες, ένα προγεννητικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος.

“Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να επισκεφτείς έναν θεραπευτή”, λέει η Bodner.

Δεν είστε σίγουροι ποιο είδος μασάζ είναι κατάλληλο για εσάς; Δεν χρειάζεται να ψάχνετε το “τέλειο” μασάζ πριν κλείσετε ένα ραντεβού. Μάλιστα, οι θεραπευτές συχνά συνδυάζουν τεχνικές, για να αντιμετωπίσουν τις μοναδικές ανάγκες του καθενός.

“Οι διαφορετικοί τύποι μασάζ δεν αποκλείουν ο ένας τον άλλο”, λέει η Bodner. “Ένας θεραπευτής μασάζ χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό τεχνικών για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να απαλλαγείτε από σφιγμένους μύες και να αντιμετωπίσετε άλλα προβλήματα”.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πονοκέφαλος: Ποια είδη υπάρχουν – Συμπτώματα – Μασάζ ανακούφισης

Αυτή η στάση στον ύπνο είναι η χειρότερη για την σπονδυλική στήλη

Πόνος στη μέση: Γιατί πρέπει να αρχίζει νωρίς η φυσικοθεραπεία

Πόνος στην πλάτη όταν ξυπνάτε: Πώς θα βρείτε ανακούφιση