Τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αλτσχάιμερ
Σε νέα έρευνα οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα χοληστερόλης είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Οι ηλικιωμένοι που έχουν κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology.

Να σημειωθεί, ότι η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση, αλλά δεν αποδεικνύει ότι τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων προκαλούν άνοια.

“Απαιτούνται επειγόντως στρατηγικές πρόληψης για το Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Suzette J. Bielinski, της Mayo Clinic. «Οι συνήθεις έλεγχοι για τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων γίνονται κατά κανόνα ως μέρος της τυπικής ιατρικής περίθαλψης. Οι διακυμάνσεις αυτών των αποτελεσμάτων με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια, να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς για την ανάπτυξη άνοιας και τελικά να καθορίσουμε εάν η εξομάλυνση αυτών των διακυμάνσεων θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην μείωση του κινδύνου άνοιας”.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να εντοπίσουν 11.571 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας. Ανέλυσαν τις μετρήσεις των συμμετεχόντων για ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, “κακή” χοληστερόλη (LDL) και “καλή” χοληστερόλη (HDL), σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ημέρες κατά τα πέντε χρόνια πριν από την έναρξη της μελέτης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση το πόσο κυμαίνονταν οι μετρήσεις. Η χαμηλότερη ομάδα είχε τη μικρότερη διακύμανση με την πάροδο του χρόνου και η υψηλότερη ομάδα είχε την μεγαλύτερη διακύμανση.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 13 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 2.473 άτομα εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.

Αφότου συνυπολογίστηκαν μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας (φύλο, φυλή, εκπαίδευση και θεραπεία για χοληστερίνη) οι ερευνητές βρήκαν για τη συνολική χοληστερόλη:

  • οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα χοληστερόλης είχαν 19% αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους της χαμηλότερης ομάδας
  • από τα 2.311 άτομα στην υψηλότερη ομάδα, τα 515 εμφάνισαν άνοια σε σύγκριση με 483 -από τα 2.311 άτομα της χαμηλότερης ομάδας
  • για τα τριγλυκερίδια, τα άτομα στην υψηλότερη ομάδα είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο
  • δεν εντοπίστηκε συσχέτιση μεταξύ των διακυμάνσεων της LDL και της HDL και του αυξημένου κινδύνου άνοιας

Συμπεράσματα και περιορισμοί

“Παραμένει ασαφές γιατί και πώς τα κυμαινόμενα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σχετίζονται με τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που θα εξετάσουν τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου γι’ αυτήν τη συσχέτιση, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά μας και ενδεχομένως να εξεταστούν προληπτικές στρατηγικές”, είπε η δρ. Bielinski.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές εξέτασαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες στο σύνολό τους και δεν έκαναν διαφοροποίηση μεταξύ των τύπων άνοιας.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί μπορεί να έχετε υψηλά τριγλυκερίδια αλλά φυσιολογική χοληστερόλη

Πώς οι μπανάνες μπορεί να επηρεάσουν την χοληστερόλη

Το περπάτημα καθυστερεί τη νόσο Αλτσχάιμερ – Πόσο χρειαζόμαστε την ημέρα

Αλτσχάιμερ: Τα 10 ύποπτα συμπτώματα που προκαλεί στα αρχικά στάδια η νόσος

φωτό: iStock