Τα καρότσια του σούπερ μάρκετ μπορούν να διαγνώσουν μια σοβαρή καρδιακή αρρυθμία!

  • Ρούλα Τσουλέα
καρότσια
Τι αποκαλύπτει πρωτότυπο πείραμα στο Λίβερπουλ. Διαγνώστηκαν δεκάδες ασθενείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούν.

Τα καρότσια των σούπερ μάρκετ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για να γίνει προληπτικός έλεγχος των καταναλωτών για μία σοβαρή καρδιακή αρρυθμία η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν επιστήμονες από το Λίβερπουλ.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν ειδικούς ηλεκτροκαρδιογραφικούς αισθητήρες στη λαβή δέκα καροτσιών. Σε διάστημα δύο μηνών, τα καρότσια δέχτηκαν να χρησιμοποιήσουν 2.155 πελάτες τεσσάρων σούπερ μάρκετ της πόλης τους.

Οι εθελοντές έπρεπε να κρατούν σφικτά τους αισθητήρες για τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα. Εάν ο αισθητήρας δεν ανίχνευε κάποια ανωμαλία, άναβε ένα πράσινο φωτάκι.

Εάν ο αισθητήρας εντόπιζε κάτι ύποπτο, άναβε κόκκινο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι καρδιολόγοι της μελέτης  εξέταζαν τα δεδομένα από τους αισθητήρες. Όταν υπήρχαν ύποπτα ευρήματα, παρέπεμπαν τους εθελοντές για καρδιολογικές εξετάσεις.

Σε 220 συμμετέχοντες άναψε κόκκινο φωτάκι στα καρότσια. Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων από τους αισθητήρες:

  • Στους 115 συμμετέχοντες δεν βρέθηκαν ύποπτα ευρήματα για κολπική μαρμαρυγή
  • Στους 46 οι καταγραφές ήταν ασαφείς
  • Στους 59 βρέθηκαν ενδείξεις κολπικής μαρμαρυγής

Από τους 59 ασθενείς, οι 20 ήδη γνώριζαν ότι πάσχουν από τη νόσο. Ωστόσο, οι υπόλοιποι 39 ήσαν αδιάγνωστοι. Η μέση ηλικία των 59 ασθενών ήταν τα 74 έτη, ενώ το 43% ήσαν γυναίκες.

Θετικοί οι δύο στους τρεις

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνονται προληπτικοί, μαζικοί  έλεγχοι της υγείας χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητα του πληθυσμού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ian Jones, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ. «Εντός δύο μηνών εντοπίσαμε 39 ασθενείς οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Πρόκειται για 39 ανθρώπους που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και χρειάζονταν έλεγχο από καρδιολόγο».

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ACNAP 2023) στο Εδιμβούργο.

Όπως εξήγησε ο Dr. Jones, οι δύο στους τρεις καταναλωτές που προσέγγισαν οι ερευνητές για να χρησιμοποιήσουν τα καρότσια, αποκρίθηκαν θετικά. Η συντριπτική πλειονότητα όσων αρνήθηκαν είπαν ότι βιάζονταν και όχι ότι δεν ήθελαν να εξεταστούν.

«Αυτό σημαίνει ότι η όλη ιδέα είναι αποδεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους. Επομένως, αξίζει τον κόπο να εξεταστεί σε μεγαλύτερη μελέτη», τόνισε.

Πενταπλάσιος κίνδυνος εγκεφαλικού

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Παγκοσμίως προσβάλλει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, καθώς πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλεί μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία ή και να κοστίσουν τη ζωή. Δυστυχώς πολλοί ασθενείς μαθαίνουν ότι πάσχουν από αυτήν, μετά την εκδήλωση του εγκεφαλικού. Η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο στους ασθενείς.

Φωτογραφία: iStock