Τα αντιβιοτικά δεν είναι … ασπιρίνες

  • Iatropedia
Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν πολλές βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά η χρήση τους δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να καταστρέψουν ή να αναστείλλουν την ανάπτυξη των βλαβερών μικροοργανισμών. Τα αντιβιοτικά είναι καλά και πολλές φορές τα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Η πιο κοινή χρήση τους είναι για την πρόληψη και τη θεραπεία των λοιμωδών νοσημάτων (νοσημάτων που οφείλονται σε βακτήρια). Κάθε αντιβιοτικό είναι αποτελεσματικό για συγκεκριμένους τύπους λοιμώξεων.

Από το 2006 μέχρι το 2008 συμμετείχαν 65.000 παιδιά κάτω των 18 ετών σε μια μελέτη που αφορούσε την χρήση και τη δράση των αντιβιοτικών.

Συγκεκριμένα, χορήγησαν αντιβιοτικό σε παιδιά που προσήλθαν στα Εξωτερικά ιατρεία μεγάλου Νοσοκομείου, στις ΗΠΑ, με κάποια βακτηριακή λοίμωξη. Οι περισσότερες συνταγές δόθηκαν για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, όπως ιγμορίτιδα και πνευμονία. Όμως δόθηκαν αντιβιοτικά (περίπου στο 1/4 του συνόλου των συνταγογραφηθέντων αντιβιοτικών) και σε παιδιά που είχαν άλλες παθήσεις, όπως βρογχίτιδα, γρίπη, άσθμα και αλλεργίες.

Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια συνταγές αντιβιοτικών για κάθε έτος, που συνήθως όχι απλώς δεν βοηθάει, αλλά μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, λέει ο Δρ Adam Hersh του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Τα μισά από όλα τα αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν ήταν «ευρέως φάσματος», δηλαδή φάρμακα που μπορούν να “καταπολεμήσουν” ένα ευρύ φάσμα βακτηριδίων. Αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα με τα “βλαβερά μικρόβια” μπορούν να “σκοτώνουν” και πολλά από τα “καλά βακτηρίδια” του οργανισμού μας και να μειώσουν την άμυνά του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσοτέρων λοιμώξεων και μάλιστα από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) συνιστά τα εξής:

Μην παραλείπετε δόσεις και πάντα να παίρνετε το φάρμακό σας σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας, γιατί τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο όταν λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες

Μην αποθηκεύετε τα αντιβιοτικά. Το φάρμακο προορίζεται για την συγκεκριμένη λοίμωξη τη στιγμή που σας το έδωσε ο ιατρός σας. Μη χρησιμοποιείτε το φάρμακο που σας έχει απομείνει από προηγούμενη φορά που νοσήσατε. Λαμβάνοντας το λάθος φάρμακο μπορεί να καθυστερήσει η σωστή θεραπεία ή και να επιδεινωθεί η παρούσα λοίμωξη

Μην παίρνετε αντιβιοτικά που συνταγογραφήθηκαν για κάποιο άλλο πρόσωπο. Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να καθορίσει τη σωστή θεραπεία για τη λοίμωξη σας

Συμπερασματικά, ενώ τα αντιβιοτικά συχνά χρησιμοποιούνται λανθασμένα, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων σε αυτά, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά σε παιδιά με λοιμώξεις του αυτιού (μέση ωτίτιδα) αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια γρήγορη ίαση. Σε περίπτωση, λοιπόν, που εμφανίσετε μια λοίμωξη συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τη σωστότερη αντιμετώπισή της.

Δείτε επίσης:

Υπάρχει θεραπεία για το κρυολόγημα;

Τί έχεις; Γρίπη, ίωση ή κρυολόγημα;

Θερίζουν οι ιώσεις από την αλλαγή του καιρού

Πανικοβάλλεστε όταν το παιδί σας έχει πυρετό;

Λοίμωξη: για πόσο καιρό είναι μεταδοτική;

Χρειάζομαι το εμβόλιο για τη γρίπη και φέτος;

Πόσες φορές πλένετε τα χέρια σας την ημέρα;

Διαβάστε περισσότερα για το πώς αντιμετωπίζεται ο βήχας

Από τι προκαλείται ο πονοκέφαλος;

Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται η διάρροια;

Διαβάστε περισσότερα για τον εμετό

Διαβάστε περισσότερα για τον πυρετό και την καταρροή

Διαβάστε περισσότερα για την ιγμορίτιδα

Διαβάστε περισσότερα για την πνευμονία

Διαβάστε περισσότερα για τη βρογχίτιδα