Τα αντιβιοτικά από νωρίς επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών;

  • Iatropedia
Η πολλαπλή χρήση αντιβιοτικών στην πρώιμη παιδική ηλικία δύναται να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους, αυξημένη ανάπτυξη οστών και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύει το περιοδικό Nature Communications.

Η εκτενής χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά από μικρή ηλικία ενδεχομένως ενέχει κινδύνους, προειδοποιούν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Langone του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η πρώιμη έκθεση των παιδιών σε αντιβιοτικά μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία τους καθώς η πολλαπλή χρήση αντιβιοτικών πριν την ηλικία των 2 ετών εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στην πρώιμη παιδική ηλικία, την ώρα που άλλη μελέτη συνέδεε την χρήση αντιβιοτικών με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης παιδικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας.

Δεδομένου ότι η μεγαλύτερη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων αφορά παιδιά κάτω των 10 ετών, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μόνο στις ΗΠΑ, τα παιδιά λαμβάνουν κατά μέσον όρο τρείς δόσεις αντιβιοτικών μέχρι την ηλικία των 2 ετών ενώ μέχρι τα 10 τους χρόνια έχουν συμπληρώσει τις δέκα… Χορηγώντας σε νεαρά θηλυκά ποντίκια τρεις μικρές δόσεις δύο κοινών αντιβιοτικών (αμοξυκιλλίνη, τυλοσίνη) τα οποία δεν δίδονται σε παιδιά αλλά είναι της ίδιας κατηγορίας με άλλα που συνταγογραφούνται, οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι τα ζώα πήραν βάρος, τα κόκκαλά τους μεγάλωσαν και το μικροβίωμά τους –τα «φιλικά» βακτήρια που ζουν στο έντερο– επηρεάσθηκε, ιδίως από το tylosin, σε βαθμό που οι αλλαγές στην σύνθεση των ειδών να επηρεάζουν τον αριθμό των γονιδίων που σχετίζονται με ορισμένες μεταβολικές λειτουργίες.

Επίσης, μετά την δεύτερη δόση παρατηρήθηκαν διαταραχές στην διαδικασία ωρίμανσης, οι οποίες αυξήθηκαν περαιτέρω μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης. Εφιστώντας την προσοχή ότι τα σχετικά ευρήματα αφορούν ζωικά μοντέλα, οι ερευνητές του NYU Langone Medical Center ωστόσο τονίζουν ότι καταδεικνύουν τις εν δυνάμει αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην παιδική ανάπτυξη η έκθεση σε αντιβιοτικά από πολύ νωρίς.