Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών!

  • Iatropedia
Σύμφωνα με την ιατρική μελέτη του EPIC, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer,οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, για 10 χρόνια μείωσαν κατά το ήμισυ, σχεδόν, τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ο Δρ R.Edmondson του Northern Institute for Cancer Research στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, δήλωσε: «Οι γυναίκες μπορούν να είναι βέβαιες ,ότι η από του στόματος λήψη αντισυλληπτικών, δεν είναι μόνο μία αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος, αλλά μπορεί να έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης του κίνδυνου εμφάνισης , καρκίνου στις ωοθήκες». Αυτό όμως ,θα λέγαμε, αντισταθμίζεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 300.000 γυναίκες ,σε μια μεγάλη Ευρωπαϊκή μελέτη που είναι γνωστή ως European Prospective Investigation of Cancer.

Οι γυναίκες έπαιρναν το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο περιέχει δύο ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η λήψη αντισυλληπτικών για 10 χρόνια μείωσε τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών σχεδόν κατά το ήμισυ, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει τα αντισυλληπτικά ,για ένα έτος ή λιγότερο.

Γενικότερα:

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η πέμπτη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες είναι δύσκολο να εντοπιστεί και έτσι η πρόληψη είναι το μόνον μέσο για την αντιμετώπιση του. Διάφοροι παράγοντες είναι γνωστό ότι παίζουν επιβαρυντικό ρόλο όπως η ηλικία, οι βλάβες σε ορισμένα γονίδια, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Για τον λόγο αυτό όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών όπως πόνος στην κάτω κοιλιά, φούσκωμα, αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς, δυσκολία στο φαγητό κα.

Ωστόσο για όλα τα παραπάνω θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας ιατρό!

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την παχυσαρκία

Επτά μύθοι για τα υποκατάστατα νικοτίνης

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Υπάρχει σχέση τερηδόνας και καρκίνου του εντέρου;