Συρίγγια: Νέα δεδομένα στη μόνιμη αποκατάσταση

  • Ρούλα Τσουλέα
συρίγγιο
Αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές λύσεις για το περιεδρικό ή περιπρωκτικό συρίγγιο από το Κέντρο Εκπαίδευσης Χειρουργών της Νότιας Ευρώπης, στο Ιατρικό Περιστερίου

Για τη συνδυαστική τεχνική της νέας επαναστατικής μεθόδου E-RaFisTura, που εφαρμόζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη, του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου

Περιεδρικό ή περιπρωκτικό συρίγγιο

Το περιεδρικό (ή περιπρωκτικό) συρίγγιο  είναι ένα μικρό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθό) και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.

Τις περισσότερες φορές προκαλείται από κάποιο ορθοπρωκτικό απόστημα, το οποίο ξεκινά ως λοίμωξη σε έναν από τους πρωκτικούς αδένες. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να περιοριστεί στο διάστημα μεταξύ των σφιγκτήρων ή να εξαπλωθεί στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό ή να επεκταθεί ως τον εξωτερικό πρωκτικό σφιγκτήρα. Πολύ πιθανόν, ένα συρίγγιο να σχετίζεται και με νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τραυματισμούς, φυματίωση, κακοήθειες ή εκκολπωματίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη πάθηση βρίσκεται σε αυξητικό ρυθμό, με τη νόσο να «προτιμά» κυρίως τα παιδιά και τους νέους άνδρες, διότι αυτές οι δύο κατηγορίες πληθυσμού έχουν, σχετικά, υψηλό επίπεδο ανδρικών ορμονών.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 10 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, όμως σε ασθενείς με νόσο Crohn η συχνότητα εμφάνισης αγγίζει το 30-40% αυτών. Έχει παρατηρηθεί ότι το περιεδρικό συρίγγιο μπορεί να οδηγήσει, αν και εξαιρετικά σπάνια, ακόμα και σε σηψαιμία.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής του;

Ως κύρια αιτία δημιουργίας τους είναι η απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή, διόγκωση και τελικά δημιουργία περιεδρικού αποστήματος. Στατιστικά, περίπου το 80% των αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγιο.

Περιεδρικό συρίγγιο και συμπτώματα

Το περιεδρικό συρίγγιο ενδέχεται να παρουσιάζει από ελάχιστα έως εμφανή συμπτώματα. Μεταξύ άλλων, ο ασθενής θα βιώσει κνησμό, δυσοσμία, πόνο, δημιουργία κοκκιωματώδους ιστού που ματώνει, ενώ δεν αποκλείεται η δημιουργία αποστήματος, εάν φράξει το έξω στόμιο. Οποιοδήποτε απ’ αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή να επισκεφθεί, άμεσα, τον εξειδικευμένο χειρουργό, όσο άβολα κι αν νοιώθει, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε δυσάρεστη έκβαση.

Συνδυασμός ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, E-RaFisTura: Οριστική και μόνιμη λύση

Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας, μας έχει προσδώσει τη δυνατότητα χρήσης ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων όπως η Video-assisted anal fistula treatment (VAAFT). Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής εισέρχεται δια του εξωτερικού στομίου του συριγγίου, ένα ενδοσκοπικό «συριγγοσκόπιο» (Fistuloscope) και εξετάζει από τα μέσα τον πόρο, ανακαλύπτοντας τους τυχόν επιπλέον πόρους και τις αποστηματικές κοιλότητες. Έτσι, δίδεται η δυνατότητα στον χειρουργό να βρει την ακριβή πορεία του συριγγίου και να την προβάλλει σε τρισδιάστατη μεγεθυμένη εικόνα, η οποία επιτρέπει τη εκτέλεση της επέμβασης με μεγάλη ακρίβεια.

Ταυτόχρονα, συνδυάζοντας τη επαναστατική μέθοδο «Rafaelo» καταστρέφεται το επιθήλιό του συριγγίου, χωρίς να προκληθούν εγκαύματα στους γύρω ιστούς, απόλυτα στοχευμένα. Άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η θεραπεία το περιεδρικού συριγγίου χωρίς να βλάπτεται ο σφιγκτήρας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο, τον κίνδυνο της ακράτειας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτού του συνδυασμού των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων;
Με το συνδυασμό αυτών των δύο μεθόδων, ο ασθενής αποκομίζει όλα εκείνα τα οφέλη των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 15 – 20 λεπτά, ανώδυνα, αναίμακτα και με τοπική αναισθησία, οι ασθενείς έχουν γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες, την επόμενη ημέρα. Κυρίως, όμως, οι ασθενείς, ανακουφίζεται, αμέσως μετά τη διαδικασία της επέμβασης, ενώ παράλληλα, εξαλείφεται και η πιθανότητα επανεμφάνισής του.

συρίγγιο

Ιατρικό Περιστερίου | Κέντρο Εκπαίδευσης Χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη

Η Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Αναστάσιου Ξιάρχου, Γενικού Χειρουργού αποτελεί το Κέντρο Εκπαίδευσης χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη στη νέα, επαναστατική μέθοδο E-RaFisTura. Η νέα, πρωτοποριακή συνδυαστική μέθοδος, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη χειρουργική κλινική του Ιατρικού Περιστερίου αντιμετωπίζει οριστικά τις παθήσεις «ταμπού» (αιμορροΐδες, συρίγγια, κύστη κόκκυγος). Αποτελεί δε, το μοναδικό κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, στη συγκεκριμένη τεχνική.

Η Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου πιστοποιήθηκε από την εταιρεία F Care Systems, με έδρα στο Βέλγιο, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της ένα μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων με τη μέθοδο E-RaFisTura. Σύμφωνα με τη Διεθνή Πιστοποίηση, η κλινική πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια, ώστε να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα απευθύνεται σε χειρουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε  παραμέτρους, όπως στην εμπειρία και στην εξειδίκευση του χειρουργού, στο ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, στις οργανωμένες δομές και κυρίως, στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση προς τον ασθενή, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στα νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Φωτογραφία: Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Περιστερίου