Σύγχρονη θεραπεία για το ροχαλητό και το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ροχαλητό είναι ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους ενήλικες και αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω ροχαλίζουν σε ποσοστό περίπου 60% δημιουργώντας προβλήματα στους συντρόφους τους αλλά αποκτώντας και οι ίδιοι προβλήματα υγείας. Σε μεγαλύτερο ποσοστό ροχαλίζουν οι άνδρες, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές και όσοι έχουν στενή κατασκευή φάρυγγα, μικρό πηγούνι, κοντό ή παχύ λαιμό. Ένα ποσοστό όμως όλων όσων ροχαλίζουν πάσχουν από το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

γράφει η Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργός ωριλά, ρινοπλαστικός, διευθ. τμήματος στο ΜΗΤΕΡΑ

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας είναι το έντονο ροχαλητό που διακόπτεται για 10-20 λεπτά και αυτό επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα, η καρδιά να παρουσιάζει αρρυθμίες, όλα τα ζωτικά όργανα να υποφέρουν, έως ότου ο εγκέφαλος λόγω την υποξίας (έλλειψη οξυγόνου) να δώσει εντολή να πάρει βίαιη εισπνοή ο ασθενής. Έτσι ο άνθρωπος δεν κοιμάται ποτέ βαθιά ή ξυπνάει απότομα ζητώντας αέρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το πρωί ο ασθενής έχει έντονο πονοκέφαλο, στεγνό στόμα και έχει μία διαρκή κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία. Η θεραπεία του συνδρόμου είναι κυρίως χειρουργική. Ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι άνω των 60 ετών, μπορούν να χειρουργηθούν και να απαλλαγούν από το επικίνδυνο αυτό σύνδρομο και τις επιπλοκές του. Φυσικά θα προηγηθεί λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει:

-Ειδική ΩΡΛ εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης και του λάρυγγα.
-Θα εντοπίσουμε έτσι τα σημεία που αποφράσσουν την αναπνοή κατά την κατάκλιση.

Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για το ροχαλητό και την άπνοια είναι η φαρυγγοϋπερώϊος πλαστική . Στην επέμβαση αυτή περιλαμβάνεται η σμίκρυνση της σταφυλής ή η ανόρθωση αυτής μαζί με όλα τα τοιχώματα του φάρυγγα. Η σταφυλή δεν πρέπει να αφαιρείται .
Όταν υπάρχουν έντονα υπερτροφικές αμυγδαλές, αυτές θα πρέπει να αφαιρεθούν ώστε να διευρύνουμε τις πλάγιες διαστάσεις του φάρυγγα. Και όλη αυτή η επέμβαση γίνεται με laser. Εξάλλου, προτείνεται εξάχνωση με ραδιοσυχνότητες για σύσφιξη των τοιχωμάτων της υπερώας. Αλλά σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός της επέμβασης γίνεται ατομικά ανάλογα με το περιστατικό.

Μερικοί ασθενείς έχουν σοβαρή απόφραξη ρινικής αναπνοής και τότε πρέπει να επέμβουμε και στην μύτη. Συνήθως χρειάζεται να ισιώσουμε το ρινικό διάφραγμα και να συρρικνώσουμε τις ρινικές κόγχες. Οι επεμβάσεις στην μύτη και τον φάρυγγα μπορούν να γίνουν συγχρόνως ή να γίνουν ξεχωριστά.

Η συζήτηση με τον εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ θα λύσει τους προβληματισμούς και αναλόγως της εργασίας του ασθενούς και της ιδιαιτερότητάς του κάθε περιστατικού θα προγραμματίσουν η μία ή δύο επεμβάσεις. Όσο για την αποθεραπεία είναι εύκολη. Χρειάζονται βέβαια παυσίπονα για τις επεμβάσεις στον φάρυγγα και τις αμυγδαλές, και μαλακές και κρύες τροφές για 10 ημέρες ενώ η σωματική άσκηση δεν επιτρέπεται για 20 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν