Στοματική υγεία: Τι προβλήματα δημιουργούν τα χαλασμένα δόντια

  • Ρούλα Τσουλέα
δόντια
Οι επιπτώσεις στην σωματική και την ψυχική υγεία όταν καθυστερεί ή αποφεύγεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή συγγενείς να παραπονούνται ότι δεν μπορούν να μασήσουν γιατί τα δόντια τους πονάνε ή κάποιο έχει σπάσει ή έχει κινητικότητα.

Η πρώτη αντιμετώπιση συνήθως είναι κάποιο αντιβιοτικό και πολύ αργότερα η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι ο φόβος και η έλλειψη χρόνου. Ωστόσο τα αντιβιοτικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, προειδοποιεί η κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική.

«Απλώς καλύπτουν το πρόβλημα και με ανεξέλεγκτη χρήση οδηγούν την άμυνα του οργανισμού σε κατάρρευση», εξηγεί.

Η υγεία του στόματος είναι αφετηρία και προϋπόθεση για να είμαστε υγιείς. Κατ’ αρχάς, υγιή δόντια σημαίνει σωστή μάσηση, που με την σειρά της είναι απαραίτητη για καλή πέψη των τροφίμων.

Επιπλέον, τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας που αφήνονται χωρίς θεραπεία σχετίζονται με προβλήματα και σε άλλα όργανα και συστήματος του ανθρώπινου σώματος. Μελέτες έχουν δείξει πως συσχετίζονται με παθήσεις όπως:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Τα καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Το άσθμα
  • Οι ορμονικές διαταραχές

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, οι πάσχοντες από προβλήματα στα δόντια όπως τερηδόνες, σπασίματα και αποχρωματισμοί, συχνά ντρέπονται γι’ αυτά και μειώνεται η αυτοεκτίμησή τους.

Ο φόβος, όμως, κρατά πολλούς ασθενείς μακριά από τον οδοντίατρο με ολέθριες συνέπειες για την στοματική και την σωματική τους υγεία.

Οι σύγχρονες τεχνικές

«Παλαιότερα η αντιμετώπιση του οδοντιατρικού ασθενούς ήταν άνευ ψυχολογικής προσέγγισης και με φτωχότερα επιστημονικά μέσα και τεχνικές από ανειδίκευτους επιστήμονες οδοντιάτρους», αναφέρει η κυρία Κωστομοίρη. «Στη σύγχρονη εποχή, όμως, η εξειδίκευση των οδοντιάτρων, η χρήση εξελιγμένων μηχανημάτων και τεχνικών, καθώς και η γνώση της ψυχολογίας του οδοντιατρικού ασθενούς μάς δίνουν τη δυνατότητα να βρισκόμαστε πραγματικά στην υπηρεσία του».

Επιπλέον, οι σύγχρονες τεχνικές επιτυγχάνουν το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα, που διαφυλάσσει την στοματική και την ψυχική υγεία του. Οι ειδικευμένοι οδοντίατροι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες, όπως:

  • Τοποθέτηση εμφυτευμάτων και αποκατάσταση σε 1-2 ραντεβού (εφ’ όσον οι προϋποθέσεις του στόματος συνηγορούν γι’ αυτό)
  • Απονευρώσεις που ολοκληρώνονται σε ένα ραντεβού
  • Λευκά σφραγίσματα στα δόντια σε ένα ραντεβού
  • Αλλαγή της εμφάνισης του στόματος με lifting με όψεις ρητίνης σε 2 ώρες χωρίς πόνο, τρόχισμα και αναισθησία
  • Λευκάνσεις με λέιζερ
  • Χρήση λέιζερ για θεραπείες του στόματος

«Όλα αυτά πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα όμως είναι γεγονός από εξειδικευμένους οδοντίατρους οι οποίοι έχουν την οδοντιατρική γνώση και δυνατότητα… να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες», υπογραμμίζει η κυρία Κωστομοίρη.

Απαραίτητη είναι ακόμα η καθημερινή στοματική υγιεινή μετά από κάθε γεύμα: τα δόντια χρειάζονται βούρτσισμα και καθαρισμό με οδοντικό νήμα. Χρειάζεται επίσης κάθε 6 μήνες προληπτικός έλεγχος (τσεκάπ) στον οδοντίατρο για καθαρισμό.

Με αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί η συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα και η φλεγμονή από τυχόν ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή τερηδόνα.

«Οι σωστές οδοντιατρικές αποκαταστάσεις, οι απονευρώσεις, τα σφραγίσματα, η αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν με γέφυρες ή εμφυτεύματα και γενικότερα πο ολοκληρωμένες θεραπευτικές και ταυτόχρονα αισθητικές αποκαταστάσεις, εξασφαλίζουν τη σωστή σύγκλειση των δοντιών, αποτρέπουν την περαιτέρω καταστροφή τους και δίνουν χαρά στον ασθενή», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock