Στατίνες: Τα φάρμακα της χοληστερόλης μάς προστατεύουν από το γλαύκωμα

  • Ρούλα Τσουλέα
γλαύκωμα στατίνες
Οι άνθρωποι που παίρνουν στατίνες για τη χοληστερόλη τους, ίσως προστατεύουν και την όρασή τους από το γλαύκωμα.

Η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντας κινδύνου για γλαύκωμα. Ωστόσο όσοι παίρνουν στατίνες για να την ρυθμίσουν, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αυτό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το γλαύκωμα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ορισμένες παθήσεις των ματιών που βλάπτουν το οπτικό νεύρο. Τυπικά αναπτύσσεται επειδή αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση).

Η νέα μελέτη εστιάσθηκε στην πιο συχνή μορφή του, το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Το γλαύκωμα αυτό αρχίζει με βαθμιαία απώλεια της περιφερειακής όρασης.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, παρακολούθησαν επί 14 χρόνια 136.782 εθελοντές. Όλοι τους ήσαν υγιείς και είχαν ηλικία άνω των 40 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, όμως, οι 886 είχαν διαγνωστεί με γλαύκωμα.

Τα ευρήματα για τις στατίνες

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο υψηλότερη ήταν η χοληστερόλη των εθελοντών τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν γλαύκωμα. Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση της χοληστερόλης κατά 20 mg/dl συνοδευόταν από αύξηση του κινδύνου για γλαύκωμα κατά 7%.

Κατά μέσον όρο, οι εθελοντές της μελέτης με υψηλή χοληστερόλη είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γλαύκωμα. Ωστόσο όσοι λάμβαναν στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, είχαν κατά μέσον όρο 15% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γλαύκωμα.

Η προστασία που αποκόμιζαν όμως ήταν ανάλογη με τα χρόνια λήψης των φαρμάκων. Έτσι, όσοι έπαιρναν στατίνες επί περισσότερο από 5 χρόνια, είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν πάρει ποτέ.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο όφελος από τις στατίνες αποκόμιζαν οι εθελοντές που είχαν περάσει τα 65 τους χρόνια. Οι εθελοντές αυτοί είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα, έναντι των νεώτερων εθελοντών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.

Η ενδοφθάλμια πίεση

Πώς μπορεί όμως οι στατίνες να ελαττώνουν τον κίνδυνο για γλαύκωμα ανοικτής γωνίας; Ο πιο πιθανός μηχανισμός είναι ότι μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση, εκτιμά ο επικεφαλής ερευνητής Jae Hee Kang, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Αυτό ίσως επιτυγχάνεται με διατήρηση της αιμάτωσης του οπτικού νεύρου και με ενίσχυση των νευροπροστατευτικών μηχανισμών, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η συσχέτιση της υψηλής χοληστερόλης με το γλαύκωμα δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ενδέχεται όμως να είναι το κλειδί η μείωση της ροής αίματος στο οπτικό νεύρο, εξαιτίας της παθολογικής χοληστερόλης. Ή πάλι μπορεί να παίζει ρόλο η επιδείνωση των νευροεκφυλιστικών διεργασιών της γήρανσης.

Οι στατίνες τυπικά χορηγούνται στους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.