Στατίνες: Για ποιους αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακού και εγκεφαλικού όταν τις σταματούν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στατίνες
Οι στατίνες, οι οποίες χορηγούνται σε περίπτωση υψηλής χοληστερίνης, μειώνουν αποδεδειγμένα τον κίνδυνο περαιτέρω προβλημάτων στους ασθενείς που ήδη έχουν καρδιολογικά προβλήματα ή έχουν πάθει εγκεφαλικό.

Όμως, έως σήμερα δεν είναι εξίσου σαφές κατά πόσο οι στατίνες είναι επίσης αποτελεσματικές για την πρόληψη καρδιαγγειακών περιστατικών σε υγιείς ηλικιωμένους, άνω των 75 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Μια νέα γαλλική έρευνα, η πρώτη του είδους της, σε σχεδόν 120.200 άτομα άνω των 75 ετών, που έπαιρναν στατίνες συνεχώς επί δύο χρόνια, βρήκε ότι όσοι σταματούσαν να τις παίρνουν για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενους μήνες (το 14% του συνόλου), είχαν την επόμενη διετία κατά μέσο όρο 33% αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα (κάτι που συνέβη στο 4,5% των ατόμων).

Ειδικότερα ο κίνδυνος στεφανιαίου επεισοδίου ήταν αυξημένος κατά 46% και του εγκεφαλικού κατά 26%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φιλίπ Ζιράλ του Νοσοκομείου Πιτί-Σαλπετριέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, δήλωσαν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. Στο μεταξύ, μετά τα νέα ευρήματα, τόνισαν ότι οι ηλικιωμένοι που παίρνουν στατίνες, είναι καλύτερα να μην τις σταματούν και οι γιατροί πρέπει να δίνουν τις σχετικές οδηγίες στους ασθενείς τους.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς συχνά διακόπτουν τη λήψη στατινών για διάφορους λόγους (παρενέργειες, άλλα προβλήματα υγείας κ.α.).

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ