Στατίνες: Από ποια ηλικία και μετά βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
στατίνες
Η ηλικία μπορεί να μην είναι καν παράγοντας για το ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τις στατίνες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA διαπίστωσε ότι τα άτομα που άρχισαν να παίρνουν στατίνες για την μείωση της χοληστερόλης από την ηλικία των 75 ετών και μετά έχουν λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν παίρνουν στατίνες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 326.981 κυρίως άνδρες ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι ήταν απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακά νοσήματα και δεν έπαιρναν στατίνες. Κατά τα επόμενα 10 χρόνια, περισσότεροι από 57.000 άρχισαν θεραπεία με στατίνες.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπαιρναν στατίνες είχαν 25% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου συνολικά και 20% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπαιρναν στατίνες.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτή η μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης στατινών σε ηλικιωμένους ενήλικες και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου. Εντούτοις, προτείνουν να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με την λήψη στατινών, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο σύνδρομο προκαλεί ξαφνική “σουβλιά στην καρδιά” σε νέους ανθρώπους: Τι πρέπει να ξέρετε

Καρδιακά και εγκεφαλικό: Τι συμβαίνει αν παίρνετε αναλγητικά για πόνους, όπως για αρθρίτιδα και πονοκέφαλο