Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Δείτε τη λίστα με αυτά που …εξαφανίστηκαν!

  • Iatropedia
Σοβαρές ελλείψεις σε απαραίτητα φάρμακα αλλά και πλήρη κατάρρευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στην λανθασμένη εκτέλεση συνταγών, καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Άδεια παραμένουν τα ράφια των φαρμακείων, καθώς συνεχίζουν να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της Αττικής (ΦΣΑ), βάσει ενός πρόχειρου ελέγχου, τουλάχιστον 163 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, από 15 ημέρες έως και 5 μήνες, ακόμη και σκευάσματα που δεν διαθέτουν αντίγραφα.

Πρόκειται για φάρμακα αντικαρκινικά, καρδιολογικά, κορτιζόνες, πολλά αντιυπερτασικά, φάρμακα για την ΧΑΠ, ινσουλίνες και πολλά άλλα.

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι παράλογες, όπως τις χαρακτήρισαν, απαιτήσεις των προμηθευτριών εταιρειών, που ζητούν τα χρήματα τοις μετρητοίς, έχοντας κλείσει τη στρόφιγγα της πίστωσης, θεωρώντας

τα φαρμακεία επισφαλή.

Την ίδια ώρα, απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται γιατροί, φαρμακοποιοί και ασφαλισμένοι από τις δυσλειτουργίες στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Δεν υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΑ, Κ. Λουράντο, ο οποίος ανέφερε πως από 15 λεπτά χρειάζεται πλέον πάνω από μια ώρα για μια συνταγή, ενώ πολλοί φαρμακοποιοί στις διανυκτερεύσεις δεν δέχονται καν ηλεκτρονικές συνταγές, αλλά μόνο χειρόγραφες.

Η χαώδης κατάσταση έγινε εμφανής με τον πιο απίστευτο τρόπο, όταν, στις 8 Μαΐου, δύο ημέρες μετά τις εκλογές, εκτελέστηκαν 500 λάθος συνταγές και ασφαλισμένοι βρέθηκαν με άλλα φάρμακα από αυτά που έπρεπε να λάβουν. Το αλαλούμ συνέβη επειδή σε ώρα αιχμής, οι διαχειριστές του συστήματος προσπάθησαν να μεγαλώσουν τη βάση δεδομένων!

Οι ασφαλισμένοι εντοπίστηκαν και, σύμφωνα με τους αρμόδιους, το ζήτημα διορθώθηκε.

Ωστόσο, ο ΦΣΑ κάνει λόγο για ποινικές ευθύνες, πέραν των πολιτικών, ακόμη και στο πρόσωπο του πρώην Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, ο ΓΓ του ΦΣΑ, Ηλίας Γιαννόγλου, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Μεταξύ άλλων από τα ράφια απουσιάζουν τα εξής φάρμακα:

CELESTONE CHRONOD

CREON 25000

DT VAX ADULT

DUROBION AMP

ETIAPINE

FLUKATRIL

IBUPROCT OINT

INDERAL 80

LIKACIN GEL

MAXARTAN

METOJECT

MEVACOR

MONOKET 50

MUNDISAL GEL

OPTIRAY

PREGNYL 1500-5000

PROPIOCHRONE

SOLIDON

TENORETIC

TENORMIN

VEFRON TAB

VISCURE

ZESTRIL