Σωτήρια η άσκηση για όσους δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
άσκηση
Από ποιες συνέπειες της έλλειψης ύπνου προστατεύει. Πόση άσκηση χρειαζόμαστε την εβδομάδα.

Μετά από μία ξάγρυπνη νύχτα, το τελευταίο που θέλει κανείς είναι να σηκωθεί από το κρεβάτι και να πάει για τρέξιμο. Και όμως, αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που έδειξε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να προστατεύει από τις συνέπειες της έλλειψης ύπνου.

Ο λιγοστός ύπνος (κάτω από 6 ώρες κάθε βράδυ) θεωρείται ολέθριος για την υγεία. Μεταξύ άλλων αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης, διαβήτη, παχυσαρκίας και – εν τέλει – καρδιοπάθειας. Η νέα μελέτη όμως υποδηλώνει πως η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει όσους δεν κοιμούνται αρκετά.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα κοιμόμασταν και θα γυμναζόμασταν πάντοτε όσο χρειάζεται για να είμαστε υγιείς. Στην αληθινή ζωή όμως αυτό δεν ισχύει», ανέφερε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Jihui Zhang, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou της Κίνας.

Και συνέχισε: «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η επαρκής άσκηση μπορεί τουλάχιστον να αμβλύνει τον αντίκτυπο από την έλλειψη ύπνου έστω και για ένα βράδυ».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας (EJPC). Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη 92.221 εθελοντές, ηλικίας 40 έως 73 ετών κατά την έναρξή της, την περίοδο 2013-2015.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν με συσκευές φυσικής δραστηριότητας την κινητικότητα και τον ύπνο των εθελοντών τους. Ύστερα, παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους επί επτά χρόνια κατά μέσον όρο.

Έως το 2022, έχασαν τη ζωή τους 3.080 εθελοντές. Οι 1.074 πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα και οι 1.871 από καρκίνο. Οι υπόλοιποι από άλλες αιτίες.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, είχαν κατά 52% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν επαρκώς (7-8 ώρες κάθε βράδυ).

Εν τούτοις, όσοι γυμνάζονταν συστηματικά με μέτρια έως υψηλή ένταση, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο. Η άσκηση των εθελοντών αυτών διαρκούσε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Οι δραστηριότητες που επέλεγαν ήταν, ενδεικτικά:

  • Τζόκινγκ
  • Κολύμβηση
  • Ποδηλασία
  • Περπάτημα με γρήγορο βήμα

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές που γυμνάζονταν ελάχιστα είχαν:

  • 16% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία, αν κοιμόντουσαν αρκετά το βράδυ
  • 37% περισσότερες πιθανότητες θανάτου αν κοιμόντουσαν λίγο

Ωστόσο η διάρκεια του ύπνου δεν σχετιζόταν με τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία για τους συμμετέχοντες που γυμνάζονταν έντονα.

Ειδικά, όμως, όσον αφορά την καρδιοπάθεια, όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν λίγο και διήγαν καθιστική ζωή είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Αν, όμως, έκαναν συστηματική άσκηση με μέτρια έως υψηλή ένταση, ο κίνδυνος αυτός σταδιακά έφθινε.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συνδυασμένη προσπάθεια αντιμετώπισης και της καθιστικής ζωής και της έλλειψης ύπνου, παρέχει στους μεσήλικες και ηλικιωμένους περισσότερα οφέλη απ’ όσα η αντιμετώπιση κάθε συμπεριφοράς μεμονωμένα», δήλωσε ο Dr Zhang.

Φωτογραφία: iStock