ΣΟΚ: Ένα στα δύο Ελληνόπουλα θύματα σωματικής βίας!

  • Iatropedia
Μπορεί να διανύουμε το 2012 αλλά οι τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν ορισμένα παιδιά δεν έχουν ακόμη εκλείψει καθώς με βάσει σοκαριστικά στοιχεία έρευνας εμφανίζει ένα στα δύο παιδιά, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου να έχουν πέσει θύμα σωματικής βίας ενώ ένα στα 10 θύμα σεξουαλικής βίας.

Μια άλλη γκρίζα Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που αποκαλύπτει ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου έχουν υποστεί σωματική αλλά και σεξουαλική βία.

Σύμφωνα με την έρευνα περίπου ένα στα δύο παιδιά ανέφεραν ότι υπέστησαν στο ενδοοικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον, εκτός σχολείου, σωματική βία και ένα στα δέκα παιδιά σεξουαλική κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας χρονιάς.

Ακόμη πιο ανατριχιαστικά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των εμπειριών τους στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Ανέρχονται σε 76,8% για σωματική βία και 16,2% για σεξουαλική. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών ανέφερε πολλαπλές και διαφορετικών ειδών εμπειρίες, με θύματα τα ίδια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια σε 12.000 παιδιά που φοιτούν στην ΣΤ' Δημοτικού, την Α' Γυμνασίου και την Α' Λυκείου σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος BECAN (Επιδημιολογική Μελέτη για την Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στα Βαλκάνια).

Όμως ανησυχητικό είναι ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται, αφού οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν στις αρχές μετά βίας αγγίζουν το 1%!

Μόνο το 2010 καταγράφηκαν περίπου 4.500 αναφορές κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν