Σκορβούτο και Βιταμίνη C

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σκορβούτο
Διανύοντας την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, οι ρυθμοί ζωής έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονοι, η ανάπτυξη της τεχνολογίας καλπάζει, αλλά και η εξέλιξη των επιστημών και της ιατρικής είναι τεράστια, με τους επιστήμονες να βρίσκονται πολύ κοντά, όπως υποστηρίζουν, στην ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου....

Κι όμως, κόντρα σε όλη την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, λίγο πριν την είσοδο του 2017, σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα επανεμφάνισης του σκορβούτου. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Το σκορβούτο, όπως πλέον γνωρίζουμε σήμερα, οφείλεται σε μία και μοναδική αιτία: την έλλειψη βιταμίνης C. Έχει μείνει στην ιστορία ως η ασθένεια των ναυτικών, αφού αρκετούς αιώνες πριν, εκατομμύρια ναυτικών απεβίωσαν προσβεβλημένοι από σκορβούτο, διότι στα πολύμηνα ταξίδια τους δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο φαγητό, φρούτα και λαχανικά, τρέφονταν, λοιπόν, αποκλειστικά με συντηρημένα τρόφιμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει βιταμίνη C, αλλά η πρόσληψή της από τις τροφές μπορεί να καλύψει τις συνιστώμενες ποσότητες. Πώς μπορεί, λοιπόν, στη σύγχρονη εποχή, να μιλάμε για επανεμφάνιση του σκορβούτου, για έλλειψη, δηλαδή, της βιταμίνης C;

Η βιταμίνη C, ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, αρκετά ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες. Κύριες διατροφικές πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το κουνουπίδι. Δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και αποβάλλεται εύκολα με τα ούρα, γι’ αυτό και υπάρχει ανάγκη να προσλαμβάνεται σε καθημερινή βάση είτε μέσω της τροφής ή από συμπληρώματα διατροφής. Η καθημερινή δοσολογία για το μέσο άνθρωπο, εκτιμάται μόλις στα 80mg. Ωστόσο, ανάλογα με τον εκάστοτε οργανισμό, η ανάγκη πρόσληψης πολύ μεγαλύτερης ποσότητας είναι συχνά επιτακτική.

Αν και η έλλειψη βιταμίνης C θεωρείται, πρακτικά, σχεδόν αδύνατη, με μία δεύτερη σκέψη, μπορεί να δικαιολογηθεί απόλυτα. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Αρχικά, αν και η αφθονία φρούτων και λαχανικών είναι μεγάλη, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο χρόνος προμήθειας και κατανάλωσής τους είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος προτιμά τα ήδη καθαρισμένα και κομμένα φρούτα και λαχανικά που υπάρχουν στο εμπόριο, τα οποία, όμως, συνήθως έχουν χάσει μεγάλο μέρος των βιταμινών που περιέχουν. Επίσης, η προτίμηση των καταναλωτών επικεντρώνεται σε τυποποιημένα τρόφιμα, γλυκά και σνακ, περιορίζοντας έτσι κατά πολύ την κατανάλωση θρεπτικών και υγιεινών γευμάτων. Ο τρόπος μαγειρέματος αυτών των τροφών είναι επίσης ένας παράγοντας που συντελεί στη μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C. Αυτό οφείλεται στο ότι το μαγείρεμα και ο βρασμός των λαχανικών σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να καταστρέψει ακόμα και όλη την ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν. Φυσικά, δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός πως τα τρόφιμα δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν επαρκή και ποιοτική θρέψη, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Η εξάντληση του εδάφους, η χρήση περίσσειας βιομηχανικών λιπασμάτων και οι «βίαιοι» και γρήγοροι ρυθμοί καλλιέργειας, έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη θρεπτική αξία των τροφών, σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή των συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη C, τα οποία προσφέρουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης και συμπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισμού. Η εταιρεία Lanes, γνωστή για τα υψηλής ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας συμπληρώματα διατροφής, προσφέρει μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων βιταμίνης C. Συγκεκριμένα, υπάρχει διαθεσιμότητα διαφορετικών μορφών, αναβράζοντα, καταπινόμενα και μασώμενα δισκία, ενώ προσφέρεται και ποικιλία σε ποσότητες βιταμίνης C, όπως 135, 500 και 1000mg. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή της Ester C, της μη όξινης μορφής της βιταμίνης, για άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Η βιταμίνη C είναι, λοιπόν, απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία και τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την επαρκή πρόσληψή της καθημερινά.

Τα υψηλής ποιότητας συμπληρώματα διατροφής Lanes, έχοντας ως γνώμονα τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή, αναπτύσσονται διαρκώς για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Προσφέρουν καινοτομικές συνθέσεις με συστατικά που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα με στόχο τη φροντίδα της υγείας εκ των έσω.

Συμπληρώστε τις καθημερινές σας ανάγκες με τη βιταμίνη C της Lanes, από 3,90 ευρώ. Αναζητήστε τη στο φαρμακείο της γειτονιάς σας ή μάθετε περισσότερα στο http://laneshealth.gr