Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Το χειρουργείο θα βελτιώσει τη ζωή μου;

  • Γιάννα Σουλάκη
ρινικού διαφράγματος
Σε εξαιρετικά σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής, λόγω της ανακούφισης των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την ύπαρξη στραβού ρινικού διαφράγματος, οδηγεί η χειρουργική επέμβαση για τον ευθειασμό του.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει πολυάριθμες μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της στην εξάλειψη της ρινικής συμφόρησης και απόφραξης, στη βελτίωση των αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και της άπνοιας ύπνου. Χαρίζει, μεταξύ άλλων, και τη δυνατότητα στους ασθενείς να γυμναστούν ξανά, αφού το αποκλίνον ρινικό διάφραγμα αποτελεί μερικές φορές εμπόδιο.

«Η αλλεργική ρινίτιδα και η χρόνια ρινοκολπίτιδα είναι δύο γνωστοί, πολύ συχνοί λόγοι ρινικής συμφόρησης και δυσχέρειας ρινικής αναπνοής. Στην Ευρώπη, η χρόνια ρινοκολπίτιδα έχει επιπολασμό 10,9% και η αλλεργική ρινίτιδα 17-29%. Για τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα ενοχοποιούνται επίσης η υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, η υπερτροφία κογχών και οι ρινικοί πολύποδες. Ωστόσο, η κυριότερη αιτία ρινικής απόφραξης παραμένει η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Παρότι η μικρή απόκλιση του ρινικού διαφράγματος, από τη μέση γραμμή, μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην αναπνοή, το σοβαρά στραβό διάφραγμα υποχρεώνει σε στοματική αναπνοή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (έντονο ροχαλητό, διαταραχές ύπνου, άπνοια, υπερτροφία σταφυλής κτλ). Η ρινική συμφόρηση, λόγω στραβού ρινικού διαφράγματος, προκαλεί συχνές φλεγμονές, μειωμένη όσφρηση, υπνική άπνοια και πλήθος άλλων πρωτογενών και δευτερογενών προβλημάτων υγείας. Οι ασθενείς στους οποίους το στραβό διάφραγμα επιφέρει βαριά συμπτώματα, χρήζουν χειρουργικής επέμβασης για την ανακούφισή τους. Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Μοιρέας, ο αριθμός αυτών είναι μεγάλος, δεδομένου ότι πρόκειται για την τρίτη συνηθέστερη χειρουργική επέμβαση που εκτελείται στην ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας. Κι αυτό γιατί το όφελος της επέμβασης, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες, είναι σημαντικό, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι έχει αποδειχθεί από μελέτες για τη χειρουργικές επεμβάσεις

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2012-2017 από το τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας του King Khalid Ηospital για την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ρινική απόφραξη ένα έτος μετά από τη χειρουργική επέμβαση, απέδειξε ότι, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς στην πλειονότητά τους απαλλάχθηκε από τα αναπνευστικά προβλήματα, την υπνική άπνοια, τη ρινική συμφόρηση, τα προβλήματα κατά την άσκηση και από άλλες επιπλοκές.

Πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα της ρινικής απόφραξης, εξαλείφθηκαν εντελώς στο 70,7% των ασθενών. Τα σοβαρά και μέτρια συμπτώματα επέμειναν μόνο στο 4,9% και στο 27%, αντίστοιχα. Το 70% των συμμετεχόντων απαλλάχθηκε από τα αναπνευστικά συμπτώματα, το 97,2% από τα προβλήματα που σχετίζονταν με τον ύπνο και το 87% από τα προβλήματα κατά την άσκηση. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε εξαιρετικά σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μια σουηδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε ασθενείς με στραβό διάφραγμα έδειξε ότι, μια κατηγορία κεφαλαλγίας που προκαλείται από το στραβό διάφραγμα, ο πόνος στο πρόσωπο, το φτάρνισμα, οι ρινοκολπίτιδες, ο βήχας και το ροχαλητό βελτιώθηκαν σημαντικά, φτάνοντας στο επίπεδο των υγειών συμμετεχόντων.

Μπορεί να βοηθήσει η επέμβαση στην αλλεργική ρινίτιδα;

Η επίδραση της χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση της απόκλισης του ρινικού διαφράγματος στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας εξετάσθηκε από μια άλλη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας είδαν το φως της δημοσιότητας τον Αύγουστο του 2019. Το 83% των συμμετεχόντων ανέφερε βελτίωση στη ρινική απόφραξη. Μεταξύ αυτών με προεγχειρητικά συμπτώματα, ρινόρροια, φτάρνισμα και κνησμό, το 64,6% ανέφερε βελτίωση. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η χειρουργική επέμβαση είναι καλή επιλογή για τη διαχείριση ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία ρινικών κογχών όταν συνυπάρχει και σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

«Εν κατακλείδι, οι ασθενείς με σκολίωση ρινικού διαφράγματος, μπορούν να απαλλαγούν οριστικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η πάθηση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η ρινική απόφραξη που προκαλείται από αυτήν την ανατομική δυσμορφία συχνά οδηγεί και σε άλλες ρινικές παθήσεις, όπως η χρόνια παραρινοκολπίτιδα ή διάφορες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η επέμβαση έχει μικρό χρόνο διάρκειας και πραγματοποιείται μέσω μιας αόρατης μετεγχειρητικά τομής στο ένα ρουθούνι. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μετά από κάποιες ώρες και προσέρχεται την επομένη, για την καθιερωμένη επανεξέταση. Πωματισμός πλέον δεν χρησιμοποιείται ως μέθοδος αιμόστασης, χάρις στις λιγότερο επεμβατικές τεχνικές και τον κατάλληλο εξοπλισμό που διαθέτουμε. Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου μετεγχειρητικός πόνος. Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από την ταλαιπωρία, την οποία υπομένει στις περισσότερες περιπτώσεις επί πολλά χρόνια, πολύ απλά, εξαιρετικά γρήγορα και απολύτως ανώδυνα!

Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί δε και με ρινοπλαστική, όταν το εξωτερικό σχήμα της μύτης δεν ικανοποιεί τον ασθενή. Η λειτουργική ρινοπλαστική, όπως ονομάζεται η επέμβαση, πραγματοποιείται πλέον και στη χώρα μας με τη μέθοδο της Diamond Ρινοπλαστικής (Diamond rhinoplasty), η οποία είναι ένας νέος τρόπος διαμόρφωσης των οστών της μύτης, χωρίς οστεοτόμους και ράσπες αλλά με υπερήχους. Το ειδικό μηχάνημα λειτουργεί με δονήσεις υψηλής συχνότητας και επιτρέπει τη διαμόρφωση σκληρών ιστών, χωρίς να απαιτούνται κατάγματα και αφήνοντας ανέπαφους όλους τους μαλακούς ιστούς, με αποτέλεσμα λιγότερη αιμορραγία, καλύτερη και γρηγορότερη ανάρρωση, αλλά και βέλτιστο αποτέλεσμα », καταλήγει ο Δρ. Μοιρέας.