Σκλήρυνση κατά πλάκας: Συμπλήρωμα μπορεί να βοηθά τους ασθενείς με δύσκολη μορφή της νόσου

  • Ρούλα Τσουλέα
σκλήρυνση κατά πλάκας
Το συμπλήρωμα βρίσκεται στη φάση 2 των κλινικών μελετών. Φαίνεται να μειώνει την ατροφία του εγκεφάλου.

Μία ουσία που εκ φύσεως υπάρχει σε ορισμένα φυτικά και ζωικά τρόφιμα, ενδέχεται να επιβραδύνει την απώλεια φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο των πασχόντων από προοδευτικά εξελισσόμενη σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η ουσία λέγεται λιποϊκό οξύ (LA, άλφα λιποϊκό οξύ ή θειοκτικό οξύ) και είναι ένα λιπαρό οξύ. Υπάρχει σε τρόφιμα όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το συκώτι και τα νεφρά.

Σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος λαμβάνεται για την διαβητική νευροπάθεια. Έχει επίσης μελετηθεί για διάφορες διαταραχές, λένε οι ερευνητές.

Το λιποϊκό οξύ ασκεί αντιοξειδωτική δράση, ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα του εγκεφάλου και σταθεροποιεί το ενδοθήλιο (εσωτερικό τοίχωμα) των αγγείων. Ασκεί επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Γι’ αυτό μελετάται ως δυνητική θεραπεία για την δευτεροπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας (secondary progressive MS).

Πρόκειται για το στάδιο της νόσου που χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση της νευρολογικής λειτουργίας, χωρίς ιδιαίτερες υφέσεις. Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες έχουν μία σταθερά επιδεινούμενη πορεία. Για το στάδιο αυτό οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προγενέστερη πιλοτική μελέτη με συμπλήρωμα λιποϊκού οξέος είχε δείξει ότι μπορούσε να μειώσει σημαντικά (κατά 68%) την ατροφία του εγκεφάλου που παρατηρείται σε έναν χρόνο στους ασθενείς. Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι ίσως βελτίωνε και την ταχύτητα βάδισης των πασχόντων.

Η νέα μελέτη ήταν η φάση 2 των κλινικών μελετών. Διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU), στο Πόρτλαντ. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

Η μελέτη

Όπως γράφουν οι ερευνητές, διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε συνολικώς 115 ασθενείς. Το 55% ήσαν γυναίκες. Κατά μέσον όρο έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) επί 16,3 χρόνια. Όλοι οι ασθενείς είχαν προοδευτικά εξελισσόμενη νόσο και αναπηρία την τελευταία διετία πριν ενταχθούν στη μελέτη.

Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι 54 έπαιρναν καθημερινά, επί δύο χρόνια, συμπλήρωμα λιποϊκού οξέος. Οι υπόλοιπο 61 έπαιρναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Κανένας δεν ήξερε τι από τα δύο λάμβανε.

Η νέα μελέτη διεξήχθη για να δουν οι ερευνητές εάν θα επαληθεύονταν τα ευρήματα της πρώτης (πιλοτικής) μελέτης. Όπως διαπίστωσαν, το συμπλήρωμα δεν βελτίωνε την ταχύτητα βαδίσεως των ασθενών. Ωστόσο μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν πως όντως επιβράδυνε την ατροφία του.

«Το συμπλήρωμα δεν απέδωσε κλινικά όπως ελπίζαμε στην προοδευτικά εξελισσόμενη σκλήρυνση κατά πλάκας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Rebecca Spain, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο OHSU.

«Ωστόσο η επιβράδυνση στην ατροφία του εγκεφάλου που είδαμε, υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Μπορεί π.χ. να πρέπει να βρούμε καλύτερο τρόπο χορηγήσεως του αντιοξειδωτικού λιποϊκού οξέος», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, το λιποϊκό οξύ είναι λιπόφοβο. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαπερνά εύκολο τον φυσικό αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου, που εμποδίζει ουσίες και τοξίνες να εισβάλλουν σε αυτόν.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους για να δουν πώς μπορούν να το αξιοποιήσουν καλύτερα.

Φωτογραφία: iStock