Σκέπτεστε να προχωρήσετε σε κατάψυξη ωαρίων; Δεν είστε η μόνη!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε ΗΠΑ και ΕΕ προχωρούν στη διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων (κατάψυξη ωαρίων) κάθε χρόνο με τις Αμερικανίδες να σημειώνουν μάλιστα αύξηση της τάξεως του 151% σε σχέση με το 2008!

Γιατί συμβαίνει τελικά μια τόσο εντυπωσιακή αύξηση στις γυναίκες που αποφασίσουν την κατάψυξη ωαρίων;

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα και με την δημοσιότητα που παίρνει το θέμα, μπορεί να σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία στην αναπαραγωγική ιατρική. Αλλά αυτό είναι λάθος!

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι πραγματικότητα εδώ και 30 χρόνια. Μάλιστα η πρώτη καταγεγραμμένη γέννηση παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο έγινε με την μέθοδο της «αρχής κατάψυξης» το 1986.

Αλλά αυτή η μέθοδος παρουσίαζε προβλήματα καθώς τα ανθρώπινα ωάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δημιουργούνταν κρύσταλλοι στο εσωτερικό τους.
Όλα άλλαξαν το 2005 με την υαλοποίηση (vitrification). Η νέα, εξαιρετικής ταχύτητας μέθοδος ψύξης έφερε την επανάσταση στην κατάψυξη ωαρίων.

Βασικά βήματα

Η κατάψύξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση, ακολουθεί 4 βασικά βήματα:

Φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών ώστε να υπάρξει παραγωγή ωαρίων
λήψη των ωαρίων αυτών από τις ωοθήκες.
Τα κατάψυξη με μεθόδου υαλοποίησης .
Τα φύλαξη σε υγρό άζωτο.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ακολουθεί ουσιαστικά το ίδιο πρωτόκολλο με την εξωσωματική γονιμοποίηση και η μόνη διαφορά είναι ότι μετά την λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες, δεν τα γονιμοποιεί στο εργαστήριο αλλά τα φυλάσσει γα μελλοντική προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πρόκειται για πειραματική μέθοδο;

Η απάντηση είναι ναι και όχι!

Όπως μας λέει ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, Κωσταντίνος Κωσταράς ιατρός αναπαραγωγής, μέλος της ιδρυτικής ομάδας διαχείρισης του «Institute of Life» – ΙΑΣΩ, «τον Οκτώβριο του 2012 η Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) αφαίρεσε από την κρυοσύντηρηση την «ετικέτα» της πειραματικής μεθόδου. Η  ASRM είχε ήδη τότε στη διάθεσή της 1000 μελέτες που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Το συμπέρασμα ήταν ότι:

1) Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια και βλαστοκύστες είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και τα φρέσκα ωάρια.
2) Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια δεν αυξάνουν τις πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες ή χρωματοσωμικές νόσους».

Ποια επιλέγει να καταψύξει τα ωάριά της;

Μας απαντά ο κ. Κωσταράς: «Οι γυναίκες προχωρούν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων για πολλούς λόγους όπως είναι η καριέρα, τα ταξίδια, η χημειοθεραπεία, η έλλειψη συντρόφου και πολλοί άλλοι, προσωπικοί για την κάθε μία λόγοι. Ωστόσο, ο κοινός σκοπός που τις ενώνει όλες είναι η επιθυμία να αποκτήσουν κάποτε δικό τους παιδί».
Από επιλογή κρυοσυντήρηση

Η από επιλογή κρυοσυντήρηση: Οι γυναίκες που την επιλέγουν θέλουν να εξασφαλίσουν την δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον καθώς –για οποιοδήποτε λόγο- δεν θέλουν να γίνουν μητέρες τώρα.

Καρκίνος
Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης ωαρίων αρχικά αναπτύχθηκε για τις γυναίκες αυτές με σκοπό να διατηρήσουν τα υγιή ωάριά τους πριν κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες. Γενετικά, ιατρικά θέματα:

Γυναίκες με ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, ενδομητρίωσης, Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών ή άλλα ιατρικά προβλήματα, θέλουν συνήθως να κάνουν ό,τι μπορούν για να μπορέσουν όποτε το θελήσουν να γίνουν μητέρες.

Γυναίκες στο στρατό
Γυναίκες που υπηρετούν σε θέσεις ενεργούς δράσης, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν όταν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να γίνουν μητέρες. Στις ΗΠΑ μάλιστα το Πεντάγωνο παρέχει ολόκληρο πρόγραμμα κρυοσυντήρησης ωαρίων.

«Τα μαθηματικά» της κατάψυξης ωαρίων είναι απλά αλλά δεν ισχύουν για όλες τα ίδια

«Από 9 ωάρια σε μένα προέκυψε μόνο ένα έμβρυο», διηγείται η Μ.Ν.με πολλά προβλήματα υγείας, κατάφερε τελικά να αποκτήσει παιδί έχοντας καταψύξει στο παρελθόν ωάριά της. «Ηξερα ότι δεν μπορούσε κάποιος να μου δώσει εγγυήσεις επιτυχίας. Συμβιβάστηκα με το γεγονός ότι ό,τι ήταν να γίνει, θα γινόταν! Φύλαξα 9 ωάρια και ήλπιζα ότι θα αποκτήσω τουλάχιστον δίδυμα. Μετά την γονιμοποίησή τους, με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν ότι ότι τα 3 προχωρούσαν.
Σήμερα είμαι 8 μηνών έγκυος και νιώθω ευχαριστημένη με τον εαυτό μου που προχώρησε ευθύς εξ αρχής σε κατάψυξη ωαρίων».

Το να περιμένεις είναι η νέα, φυσιολογική πραγματικότητα

Σήμερα οι γυναίκες θεωρούν δεδομένη την ισότητα στην μόρφωση και την εργασία με την μορφή και διάσταση αληθινής καριέρας. Με τον βιολογικό ρολόϊ να «χτυπάει» ωστόσο, αλλά και την ανάγκη να βρεθεί ένας σωστός σύντροφος, ο χρόνος περνάει., Η δουλειά έχει απαιτήσεις η διαδικασία ανεύρεσης συντρόφου συνεχίζεται όλο και πιο δύσκολα ενώ εύκολα έχουν ξεπεραστεί τα 30 . Το 20% των γυναικών στις ΗΠΑ περιμένει μετά τα 35 χρόνια για να αποκτήσει το πρώτο παιδί. Και το 40% είναι χωρίς παιδιά στις ηλικίες 40-45. Ας το πάρουμε απόφαση: Αυτό είναι το νέο «φυσιολογικό». Η κατάψυξη ωαρίων θα βοηθήσει στο μέλλον τις γυναίκες να έχουν επιλογές και να μην πιέζονται ασφυκτικά από τον χρόνο που περνά. Η κατάψυξη ωαρίων μαζί με τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης προσφέρουν στις γυναίκες την επιλογή! Μια επιλογή που οι μητέρες τους δεν είχαν.

Μια νέα δεκαετία

Ολίβια Μαμ, Σοφία Βεργκάρα και Κιμ Καρντάσιαν το έκαναν! Και εταιρίες – κολοσσοί όπως είναι η Apple, το προσφέρουν στα ασφαλιστικά συμβόλαια των νεαρών γυναικών υπαλλήλων τους. Πολλοί πια αναφέρονται στη μέθοδο ως «το νέο αντισυλληπτικό χάπι».
Το σώμα και τα ωάριά μας γερνούν γρήγορα κι ως εκ τούτου η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια έξυπνη κίνηση που καμία δεν μετάνιωσε! Γυναίκες με απαιτητική καριέρα και υψηλά στάνταρ αλλάζουν κυριολεκτικά την ζωή τους χρησιμοποιώντας την μέθοδο. Δεν βιάζονται πια να επιλέξουν έναν «μέτριο συντροφο»που διαφαίνεται μελλοντικός χωρισμός μόνο και μόνο για να κάνουν οικογένεια εντός γάμου! Έτσι οι σχέσεις αποκτούν ουσιαστικό νόημα χωρίς την ψυχολογική πίεση μιας γυναίκας που ξεπέρασε τα 30 έτη. Η επίσκεψη σε μια μονάδα υποβοηθουμενης αναπαραγωγής, δίνει την λύση. Δεν είναι τυχαίο που από το 2000 και μετά, αυξήθηκε η μέση ηλικία απόκτηση παιδιού στις Αμερικανίδες με ένα ακόμα 23% να τεκνοποιεί μετά τα 35.

Πόσα ωάρια πρέπει να φυλάξω; Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο;

Η απάντηση είναι ναι! Πάντως, μία γυναίκα 30- 37 ετών αν βγάλει 15 ωάρια, θα φυλαχθούν τα 11-12 και θα έχει καλές πιθανότητες αργότερα να γονιμοποιηθούν.
Όπως λέει ο κ. Κωσταράς, «συμβουλεύω τις ασθενείς μου που είναι στην ηλικείατων 30 να φυλάξουν 8-15 ωάρια αν θέλουν καλά ποσοστά επιτυχίας σε μία μελλοντική εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά δεδομένα αλλά υπάρχει η καθημερινή εμπειρία μας που υποδεικνύει ακριβώς αυτό». Σε γενικές γραμμές, το 80% όσων κρατηθούν θα είναι ώριμα, το 80% θα γονιμοποιηθεί και το 50% αυτών θα γίνει βλαστοκύστη. Τελικά το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης ειναι 40-50%».

Πότε είναι η σωστή ηλικία να καταψύξει η γυναίκα ωάριά της ;

Ο κ. Κωσταράς απαντά ότι «Η γονιμότητα έχει όρια. Οι άνδρες παράγουν σπέρμα καθόλη την διάρκεια της ζωής τους.Η γυναίκα έχει συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που καθώς μεγαλώνει μειώνεται και αποκτούν χειρότερη ποιότητα. Τα 35-37 χρόνια είναι ένα σταυροδρόμι καθώς τότε αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολη η σύλληψη.

Στα 40 η γυναίκα έχει 5% πιθανότητες να συλλάβει φυσιολογικά σε ένα κύκλο. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για χρωμοσωσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Στα 30 χρόνια της γυναίκας υπάρχει 1 πιθανότητα στις 385 για σύνδρομο Ντάουν, στην ηλικία των 40 ετών υπάρχει 1 πιθανότητα στις 63.

Ενδεικτικά τα 35-37 έτη, μπορεί να είναι ένα όριο χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικίες