Σίσα: Τι είναι το ναρκωτικό που έριξε σε κώμα την 16χρονη από το Βύρωνα

  • Ρούλα Τσουλέα
σίσα
Σε λίγους μήνες χρήσης προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο σαν να γίνεται η χρήση επί δεκαετίες.

Εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το ναρκωτικό σίσα που πήρε η 16χρονη από τον Βύρωνα, με επακόλουθο να βρίσκεται από τις αρχές Νοεμβρίου σε κώμα. Περιέχει άγνωστες συνθετικές προσμίξεις, που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μόνιμες βλάβες πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών.

Αυτό τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε, μόλις 6 μήνες χρήσης του ναρκωτικού σίσα είναι αρκετοί για να υποστεί ο εγκέφαλος βλάβες ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης!

Ο κ. Παπαζήσης τόνισε πως τα συνθετικά ναρκωτικά είναι μάστιγα παγκοσμίως. Είναι εύκολα στην παραγωγή τους και φθηνά, ενώ ανήκουν στην κατηγορία των διεγερτικών.

Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, είπε ο καθηγητής στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι που φοβόμαστε. Η βάση της «κοκαΐνης των φτωχών» είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», ανέφερε.

Η σίσα χρησιμοποιείται σαν τσιγάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής. Ο κ. Παπαζήσης επισήμανε ότι με τη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών σχετίζονται ορισμένες συμπεριφορές όπως:

  • Αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού
  • Πόσο απουσιάζει από το σπίτι ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες
  • Η ευερεθιστότητα και η επιθετικότητα
  • Η διαταραχή ύπνου

Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια παρά μόνο όταν η χρήση της σίσα ή άλλου ναρκωτικού περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή την ενέσιμη μορφή, τόνισε.

Και επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται από το Γυμνάσιο τα παιδιά για τους κινδύνους από την σίσα και τα άλλα συνθετικά ναρκωτικά που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».

Φωτογραφία: iStock