Συνδυασμένη επίθεση κατά του καρκίνου του προστάτη μειώνει τους θανάτους κατά 50%

  • Iatropedia
Ο συνδυασμός ακτινοβολιών και ορμονοθεραπείας μπορεί να χαρίσει περισσότερη ζωή σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές, όμως πολλοί δεν κάνουν την σωστή θεραπεία.

Η διπλή θεραπεία σε άτομα ηλικίας 76-85 ετών που έπασχαν από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είχε καλύτερα αποτελέσματα εν σχέσει με όσους υποβάλλονταν μόνο σε ορμονοθεραπεία, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας.

Η μελέτη –η πρώτη που επικεντρώνεται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη– πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 31.541 ασθενών και βασίζεται στα αποτελέσματα δοκιμών που επιβεβαιώνουν πως η συνδυασμένη θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές και νεότερων σε ηλικία ανδρών αφού σε βάθος επταετίας οι θάνατοι ασθενών που ανήκαν σε νεότερη ηλικιακή ομάδα (67-75 ετών) παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 57%. Στους μεγαλύτερους πάσχοντες ηλικίας 76-85 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 49%.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι περίπου το 40% των ανδρών με επιθετικό καρκίνο του προστάτη υποβάλλονται απλώς και μόνον σε ορμονοθεραπεία ενώ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η συνδυασμένη αντιμετώπιση είναι εμφανώς αποτελεσματικότερη. Οι ειδικοί παροτρύνουν τους ασθενείς να μιλήσουν με τους γιατρούς τους και απευθύνουν έκκληση στους τελευταίους να μην βασίζονται αποκλειστικά στην ορμονοθεραπεία.

Σύμφωνα με τον Τζάστιν Μπέλεκμαν, βοηθό καθηγητή στο Abramson Cancer Center της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η συνδυασμένη θεραπεία «έχει ελάχιστες παρενέργειες, είναι ανεκτή και δίνει αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε ο προστάτης γίνεται εμπόδιο στο σεξ!

Τεστ για τον προστάτη: Πότε και γιατί να το κάνω