Συμβουλές υγείας για ευαίσθητα δόντια!

  • Iatropedia
Tα δόντια και γενικότερα την στοματική τους υγιεινή, αφήνουν στο έλεος της τόσο τα Ελληνόπουλα όσο και οι γονείς τους. Εκτός από την τερηδόνα, την ουλίτιδα και τα χαλασμένα δόντια αντιμετωπίζουν και ευσθησία με συνέπεια να μην μπορούν ούτε να φάνε ούτε να πιούν. Γιατί τα δόντια γίνονται ευαίσθητα; Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται;

Ορισμένες δραστηριότητες, όπως το βούρτσισμα,η χρήση οδοντικού νήματος, αλλά ακόμη και κάποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν απότομο και παροδικό πόνο στα δόντια.

Μερικές φορές, ωστόσο, το πρόβλημα προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως, ένα ραγισμένο ή χαλασμένο δόντι ή ακόμη και από μία παρενέργεια από άλλες οδοντιατρικές διαδικασίες, όπως είναι η λεύκανση.

Όπως επισημαίνει ο δρ Alan Carr Β, καθηγητής της Οδοντιατρικής Mayo College of Medicine εάν το πρόβλημα επιμένει ξεκινήστε με την επίσκεψη οδοντίατρο σας.

Για να αποφύγετε το πρόβλημα , οι ειδικοί συστήνουν

Βουρτσίζετε τα δόντια σας δυο φορές την ημέρα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα η οποία όμως να περιέχει φθόριο.

Αποφύγετε το έντονο ή το σκληρό τρίψιμο και το υπερβολικό βούρτσισμα

Στο διάστημα αυτό καλό είναι να μην χρησιμοποιείται οδοντικού νήματος.

Αν τρίζετε τα δόντια στον ύπνο σας, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για μια μασέλα.

Επίσης το τρόχισμα των δοντιών μπορεί να σπάσει τα δόντια και να προκαλέσουν ευαισθησία.

Επίσης ο οδοντίατρος μπορεί να σας συστήσει να μην καταναλώνετε όξινες τροφές και ποτά, όπως τα ανθρακούχα ποτά, τα εσπεριδοειδή, το κρασί και το γιαούρτι – τα οποία μπορούν να αφαιρέσουν μικρές ποσότητες του σμάλτου των δοντιών την πάροδο του χρόνου.

Όταν πίνετε όξινα υγρά, χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να περιοριστεί η επαφή με τα δόντια σας. Μετά το φαγητό πιείτε γάλα ή νερό για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα οξέων στο στόμα σας.

Βοηθά επίσης να αποφύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό ή την κατανάλωση όξινων ουσιών, αφού χαλάει το σμάλτο

Επίστρωση

Αν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν αποδειχτεί αποτελεσματική για εσάς, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας για επίστρωση των δοντιών με χημικές ουσίες/παράγοντες απευαισθητοποίησής τους.

Τέτοιες επιστρώσεις αποτελούνται από ένα ειδικό φθοριούχο βερνίκι και από ορισμένες πλαστικές ρητίνες.

Αυτές οι επιστρώσεις θα φθαρούν με το πέρασμα του χρόνου (δεν διαρκούν για πάντα) αλλά θα σας ανακουφίσουν άμεσα από το πρόβλημα.