Συμπτώματα και θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας

  • Iatropedia
Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο αυτί. Στις περισσότερες περιπτώσεις η φλεγμονή υποχωρεί μετά από λίγες μέρες χωρίς επιπλοκές. . Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της εξωτερικής ωτίτιδας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η εξωτερική ωτίτιδα σημαίνει ότι η φλεγμονή περιορίζεται στον εξωτερικό ακουστικό πόρο του αυτιού και δεν εισχωρεί πιο βαθιά στο τύμπανο.

Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των περιπτώσεων. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, προσωρινή βαρηκοΐα και πόνο. Μπορούν να επηρεαστούν το ένα ή και τα δυο αυτιά. Μερικές φορές οι αδένες στο λαιμό σας ή γύρω από το αυτί σας μπορεί να ερεθιστούν και να πρηστούν.

Συνήθως η εξωτερική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές σταγόνες . Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα από το έκκριμα στο αυτί σας, για να εξακριβώσει ποιο μικρόβιο προκαλεί τη λοίμωξη. Αυτό βοηθά στην επιλογή του αντιβιοτικού.

Η πλήρης ίαση μπορεί να πάρει μια εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε το αυτί σας με μπατονέτες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Απλά καθαρίστε το εξωτερικό του αυτιού με ένα πανί όταν εμφανιστεί οποιαδήποτε εκροή υγρού.

Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο καλό είναι να πάρετε ήπια παυσίπονα . Βοηθάει επίσης, να κρατάτε ένα ζεστό πανί δίπλα στο αυτί για να απαλύνει τον πόνο.

Σε περιπτώσεις, που δεν υποχωρούν τα συμπτώματα ίσως να χρειαστεί γιατρός να καθαρίσει με ήπια αναρρόφηση τον ακουστικό πόρο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr