Συμπληρώματα βιταμίνης D στην μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη

  • Iatropedia
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να καθυστερήσει ή να αντιστρέψει την εξέλιξη όγκων χαμηλού βαθμού κακοήθειας στον προστάτη, χωρίς να χρειασθεί επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Το 55% των ασθενών με όγκους χαμηλής κακοήθειας στον προστάτη παρουσίασε μείωση του βαθμού επιθετικότητας της νόσου (κλίμακα Gleason) μετά την λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για διάστημα ενός έτους. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε προστατεκτομή φοβούμενοι πιθανή επιδείνωση στο μέλλον. Σε μια νέα έρευνα που παρουσιάσθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της American Chemical Society, ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν αποτέλεσμα στην περίοδο των 60 ημερών που πρέπει να μεσολαβήσουν από την βιοψία μέχρι την επέμβαση προκειμένου να υποχωρήσει η φλεγμονή που προκάλεσε η βιοψία.

Όπως ανακάλυψαν, πολλοί που ελάμβαναν τα συμπληρώματα εμφάνισαν βελτιωμένα αποτελέσματα. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν δραματικές αλλαγές στα επίπεδα λιπιδίων και πρωτεϊνών που σχετίζονται με την φλεγμονή σε όσους έπαιρναν βιταμίνη D. « Ο καρκίνος έχει να κάνει με την φλεγμονή, ειδικά στον αδένα του προστάτη. Και η βιταμίνη D καταπολεμά πραγματικά την φλεγμονή εκεί» εξηγεί ο Μπρους Χόλις, ένας από τους ερευνητές.

Αντίθετα, οι ασθενείς που ελάμβαναν εικονικά συμπληρώματα, είτε δεν εμφάνισαν καμμία αλλαγή ή οι όγκοι τους επιδεινώθηκαν. Σημειωτέον ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη ελάμβαναν βιταμίνη D χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Οι ερευνητές πάντως προειδοποιούν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη αν η βιταμίνη D προστατεύει από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Αυτό που τουλάχιστον κάνει είναι να κρατά χαμηλά τον βαθμό επιθετικότητας, τονίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!