Σημαντικό επίτευγμα: Κοριτσάκι έκανε μεταμόσχευση νεφρού χωρίς κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος

  • Ρούλα Τσουλέα
μεταμόσχευση
Οι γιατροί «ξαναπρογραμμάτισαν» πρώτα  το ανοσοποιητικό της μικρής για να αποτρέψουν την απόρριψη.

Ένα οκτάχρονο κοριτσάκι έγινε το πρώτο παιδί στη Βρετανία που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, η οποία δεν απαιτεί να παίρνει για όλη της τη ζωή φάρμακα ώστε να αποφύγει την απόρριψη του μοσχεύματος.

Δότρια του οργάνου ήταν η μητέρα της. Γιατροί από το φημισμένο Νοσοκομείο Παίδων της Great Ormond Street (GOSH), στο Λονδίνο, κατέστησαν εφικτό το επίτευγμα «ξαναπρογραμματίζοντας» το ανοσοποιητικό της μικρής πριν από τη μεταμόσχευση.

Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών της μητέρας της. Έτσι, ο οργανισμός της 8χρονης Aditi Shankar δέχθηκε το όργανο της μαμάς της σαν να είναι δικό της.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη μεταμόσχευση, η Aditi σταμάτησε να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Πλέον έχει επιστρέψει στο σχολείο της. Το ανοσοποιητικό και ο νέος νεφρός της λειτουργούν φυσιολογικά.

Σπάνια πάθηση

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, η μικρή πάσχει από μία σπάνια ασθένεια που ονομάζεται ανοσοοστεώδης δυσπλασία του Schimke (SIOD). Η νόσος εξασθενεί το ανοσοποιητικό και πλήττει τους νεφρούς. Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι προσβάλλει 1 παιδί ανά κάθε 3 εκατομμύρια.

Το υποκείμενο πρόβλημα στο ανοσοποιητικό της μικρής σήμαινε ότι δεν μπορούσε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, εξήγησε ο Dr. Stephen Marks, καθηγητής Παιδιατρικής Νεφρολογίας & Μεταμόσχευσης στο University College του Λονδίνου (UCL).

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός, ο Dr. Marks και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να «διορθώσουν» πρώτα το πρόβλημα του ανοσοποιητικού. Συνεννοήθηκαν γι’ αυτό με συναδέλφους τους από τρίτες χώρες, όπου η μέθοδος έχει ήδη δοκιμαστεί σε άλλα παιδιά με SIOD.

Διπλή μεταμόσχευση

Πρώτα, την υπέβαλλαν σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για να εξουδετερώσουν το δικό της ανοσοποιητικό. Ύστερα, προχώρησαν σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών της μητέρας της, Divya, για να αποκτήσει νέο ανοσοποιητικό σύστημα.

Έξι μήνες αργότερα ήταν έτοιμη για τη μεταμόσχευση νεφρού. Επειδή το μόσχευμα προέρχεται από τον ίδιο δότη με τα βλαστοκύτταρα, ο οργανισμός της δέχθηκε το μόσχευμα.

«Η Aditi είναι η πρώτη ασθενής στη Βρετανία που δεν χρειάζεται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά την επέμβαση», είπε ο Dr. Marks. «Ένα μήνα μετά τη μεταμόσχευση, διακόψαμε εντελώς την ανοσοκαταστολή και πλέον η ποιότητα ζωής της είναι εξαιρετική».

Αν και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι σωτήρια μετά από τη μεταμόσχευση, έχουν παρενέργειες. Μεταξύ άλλων αφήνουν τους ασθενείς εκτεθειμένους σε κάθε είδους λοιμώξεις.

«Απίθανο να χρησιμοποιηθεί ευρέως»

Ο Dr. Marks θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του περιστατικού στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής Νεφρολογίας (ESPN 2023). Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Λιθουανία, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου 2023.

Ταυτοχρόνως θα δημοσιευθεί άρθρο που θα περιγράφει το περιστατικό στην ιατρική επιθεώρηση Paediatric Transplantation.

Παρότι το όλο επίτευγμα είναι σημαντικό, η μέθοδος είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί ευρέως, σε όλους τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού, δήλωσε στο BBC o Dr. Jeremy Hughes, καθηγητής Ερευνητικής Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Και αυτό, διότι απαιτεί διπλή μεταμόσχευση, η οποία ενέχει κινδύνους για τον ασθενή.

Φωτογραφία: iStock