Σεξ μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκεφαλικό επεισόδιο
Τι έχει δείξει η ιατρική έρευνα για τους λόγους για τους οποίους απέχει από το σεξ η πλειονότητα των ασθενών που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πάντοτε μεγάλο, ούτε αφήνει πάντα ανήκεστες βλάβες στους ασθενείς. Ακόμα κι όσοι το ξεπερνούν σε καλή σωματική κατάσταση, όμως, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά προβλήματα στο σεξ, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μελέτη με 150 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Σχεδόν οι έξι στους δέκα εξ αυτών (το 59%) ανέφεραν κάποιου είδους σεξουαλική δυσλειτουργία. Πολλοί άλλοι δήλωσαν δυσαρεστημένοι από την σεξουαλική τους ζωή. Μόνο το 10% περιέγραψαν την ερωτική τους ζωή ως ιδανική.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 63 έτη (κυμαινόταν από 49 έως 77 ετών). Τα δύο τρίτα ήσαν άνδρες. Τα συχνότερα σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετώπισαν μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν:

  • Η μειωμένη συχνότητα των ερωτική επαφών (την ανέφερε το 49% των συμμετεχόντων)
  • Η εμφανής μείωση της ερωτικής επιθυμίας που ένιωθαν (την ανέφερε ένας στους τρεις συμμετέχοντες)

Ωστόσο η ερωτική δυσλειτουργία που παρουσίαζαν οι ασθενείς σχετιζόταν περισσότερο με την αντίληψη που είχαν για τις δυνατότητές τους, παρά με τα ελλείμματα που όντως τους είχε αφήσει το εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Victor Montalvan, νευρολόγος στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Το αντικειμενικό επίπεδο της αναπηρίας τους δεν σχετιζόταν με την σεξουαλική δυσλειτουργία τους», είπε. «Τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιζε ο φόβος τους ότι θα πάθουν νέο εγκεφαλικό. Όσοι ένιωθαν έντονο φόβο είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν σεξουαλική δυσλειτουργία».

Αντίστοιχα, οι ασθενείς με κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Και όσοι πίστευαν ότι τους έχουν απομείνει κινητικές δυσκολίες, διέτρεχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πρέπει να προσέχουν, αλλά…

Δυστυχώς, η πλειονότητα των ιατρών δεν συζητούν συχνά το θέμα της σεξουαλικής λειτουργίας με τους ασθενείς τους. Οι ερευνητές ρώτησαν ενδεικτικά 15 ιατρούς. Κανένας δεν απάντησε ότι συζητά «πολύ συχνά» το θέμα με τους ασθενείς τους. Απλώς οι 8 είπαν ότι το κάνουν «μερικές φορές».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν το 2021 στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Neurology and Neurosurgery Journal.

Ο Dr. Montalvan τόνισε ότι μολονότι οι ασθενείς πρέπει να προσέχουν την σωματική καταπόνηση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, το σεξ γενικώς δεν θεωρείται παράγοντας κινδύνου για νέο εγκεφαλικό.

«Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες δεν αναφέρουν ως αντένδειξη την σεξουαλική επαφή για τους ασθενείς. Αντιθέτως, τους κάνει καλό να ξαναρχίσουν την σεξουαλική τους ζωή. Αρκεί να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους», είπε.

Αυτό είναι απαραίτητο, εξήγησε, για να αντιμετωπίσουν τυχόν υποκείμενες αιτίες του εγκεφαλικού, όπως η υπέρταση ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν και τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα, όπως η καρδιακή αρρυθμία ή η διόγκωση της καρδιάς.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν συντρέχουν σωματικοί/ιατρικοί λόγοι για την αποχή από το σεξ, δεν πρέπει να αφήνουν τον φόβο και την κατάθλιψη να τους εμποδίζουν να απολαύσουν τη ζωή τους, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock