Σε ποια πλευρά να κοιμάστε για να έχετε γερή καρδιά – Τι λένε οι καρδιολόγοι

  • Ρούλα Τσουλέα
ύπνος
Πώς μπορεί η θέση του ύπνου να επηρεάσει την καρδιακή λειτουργία. Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στάση.

Ο καλός ύπνος είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας και απαραίτητος για την υγεία της καρδιάς, αφού συμβάλλει στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών που είναι καθοριστικές γι’ αυτήν.

«Ο επαρκής ύπνος επιτρέπει στο σώμα να ξεκουράζεται και να επιδιορθώνεται. Ρυθμίζει επίσης τις ορμόνες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τη φλεγμονή και το σάκχαρο αίματος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ζωτική σημασία για τη λειτουργία της καρδιάς», λέει ο Dr. Rigved Tadwalkar, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Saint John στην Καλιφόρνια.

Αφού ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την καρδιά, μήπως έχει σημασία και πώς κοιμόμαστε; Η απάντηση είναι καταφατική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πρώτο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι πρέπει να κοιμάστε στο πλάι. Η στάση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αμβλύνετε τις επικίνδυνες συνέπειες της υπνικής άπνοιας – μιας διαταραχής που προκαλεί συχνές, παροδικές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.

«Η υπνική άπνοια έχει σοβαρές συνέπειες. Δυστυχώς αποτελεί τον πιο υποτιμημένο καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου της καρδιολογίας», λέει ο Dr. Renato Apolito, ιατρικός διευθυντής του Εργαστηρίου Καρδιακού Καθετηριασμού στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Jersey Shore, στο Νιου Τζέρσι. Όπως εξηγεί, η υπνική άπνοια είναι παράγοντας κινδύνου για πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως:

  • Υπέρταση
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Αίσθημα παλμών (φτερουγίσματα της καρδιάς)

Προκαλεί επίσης κόπωση και παρεμποδίζει τον βαθύ ύπνο, μη επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό να αναπαυθεί όσο χρειάζεται.

Οι κίνδυνοι από τον ύπνο ανάσκελα και μπρούμυτα

Ο ύπνος στο πλάι διευκολύνει την αναπνοή και βελτιώνει την ροή του αίματος προς την καρδιά. Αντιθέτως, «ο ύπνος ανάσκελα επιδεινώνει την άπνοια και τις παύσεις της αναπνοής», αναφέρει ο επεμβατικός καρδιολόγος Dr. Robert Salazar, από το Νοσοκομείο Houston Methodist, στο Τέξας.

Οι παύσεις της αναπνοής μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό, εξηγεί. Σχετίζονται επίσης με υψηλότερη αρτηριακή στη διάρκεια της ημέρας και αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Η κολπική μαρμαρυγή είναι επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην κοιμάστε μπρούμυτα. «Ο ύπνος μπρούμυτα είναι η πιο επιζήμια στάση ύπνου. Αποφράσσει την αεροφόρο οδό και ευνοεί την άπνοια. Επιβαρύνει επίσης τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη», προειδοποιεί ο Dr. Apolito.

Ποια είναι η καλύτερη πλευρά

Έχει άραγε σημασία η πλευρά στην οποία θα κοιμάστε; Ως φαίνεται ο ύπνος στην δεξιά πλευρά παρέχει μερικά πρόσθετα οφέλη, ιδίως στους πάσχοντες από ορισμένα καρδιολογικά προβλήματα.

«Ο ύπνος στην δεξιά πλευρά μπορεί να είναι ωφέλιμος για τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια ή ορισμένες αρρυθμίες», εξηγεί ο Dr. Salazar. «Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά αλλάζει τη θέση της καρδιάς εντός της θωρακικής κοιλότητας. Αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της βαρύτητας. Το επακόλουθο είναι μείωση της αρτηριακής πίεσης και των ευρημάτων στο ηλεκτροκαρδιογράφημα».

Αντιθέτως, ο ύπνος στην δεξιά πλευρά βοηθεί τους πνεύμονες και το μεσοθωράκιο να διατηρούν την καρδιά στην θέση της.

Αν, όμως, πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έχετε καούρες, ίσως πρέπει να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά. «Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά συχνά βοηθεί τους ασθενείς με αναγωγές του περιεχομένου του στομάχου και καούρες», συνεχίζει. «Όταν κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά, ο κατώτερος σφιγκτήρας του οισοφάγου βρίσκεται πιο ψηλά από το στομάχι. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν καούρες».

Γιατί είναι αυτό σημαντικό για την καρδιά; Διότι μελέτες έχουν συσχετίσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου, απαντούν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock