Σας πονάει η κοιλιά σας; Μπορεί να ευθύνεται ο κορωνοϊός

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ποια γαστρεντερικά ενοχλήματα μπορεί να οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον ή και την υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Πως μπορείτε να προστατευθείτε από τους άλλους ιούς που προκαλούν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

Αν νιώθετε πόνο στην κοιλιά τον τελευταίο καιρό, δεν είστε οι μόνοι. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν γαστρεντερικά ενοχλήματα, τα οποία συχνά οφείλονται στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρει ένας ειδικός από τη Βρετανία.

Τα ενοχλήματα αυτά παρατηρούνται σε πολλούς ασθενείς οι οποίοι είναι θετικοί στο στέλεχος Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός ή στην υποπαραλλαγή του ΒΑ.2. Οι ασθενείς αυτοί αναφέρουν προβλήματα όπως:

  • Ναυτία
  • Διάρροια
  • Έμετο
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Ανορεξία ή παράλειψη γευμάτων
  • Καούρες
  • Φούσκωμα

«Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει κάθε όργανο του σώματος. Επομένως είναι πιθανό να επιτεθεί και στο έντερο ή άλλο σημείο της πεπτικής οδού», δήλωσε προσφάτως στον βρετανικό Τύπο ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου. «Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί ασθενείς με γαστρεντερικά ενοχλήματα δεν έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο να βγαίνουν αρνητικά τα τεστ για τον κορωνοϊό».

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να ξέρει αν ο πόνος ή ναυτία του οφείλονται στον κορωνοϊό; «Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι ο πόνος στην κοιλιά αναπτύσσεται συνήθως γύρω από το μεσαίο τμήμα της», είπε ο Dr. Spector. «Επιπλέον, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται για μια-δυο μέρες και ύστερα υποχωρεί».

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις, ο πόνος στην κοιλιά που προκαλεί ο κορωνοϊός συνήθως συνυπάρχει με πονοκέφαλο και κόπωση. Στους ενήλικες μπορεί επίσης να εμφανίζεται μαζί με ανοσμία (απώλεια της όσφρησης) και ασυνήθιστη μυαλγία (πόνοι στους μυς).

Ο πόνος στην κοιλιά μερικές φορές συνοδεύεται από πυρετό και ανορεξία, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πονόλαιμο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Φυσικά κάθε πόνος στην κοιλιά δεν σημαίνει αυτομάτως ότι σας μόλυνε ο κορωνοϊός. Ειδικά τώρα που κάνει κρύο υπάρχουν πολλοί άλλοι ιοί (π.χ. οι νοροϊοί) που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολο να εξακριβωθεί ποιο παθογόνο είναι υπαίτιο για τα συμπτώματά σας.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προστατευθείτε από τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Το καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας μπορεί να βοηθήσει πολύ. Η σύσταση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική όταν πηγαίνετε σε βρώμικες ή κοινής χρήσης τουαλέτες.

Απαραίτητο είναι ακόμα να σαπουνίζετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν μαγειρέψετε φαγητό και πριν το καταναλώσετε. Πρέπει επίσης να σαπουνίζεστε καλά όταν πιάνετε ωμό κρέας. Φροντίστε ακόμα να μην τρώτε μισομαγειρεμένο φαγητό, όχι επειδή ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από αυτό, αλλά επειδή μπορεί να αποτελέσει αιτία τροφική δηλητηρίασης.

Ο Dr. Spector συνιστά τέλος να ακολουθείτε μία διατροφή φιλική προς το μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα αυτό αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και πρωτόζωα και είναι απαραίτητο για την πεπτική υγεία. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα παρέχει ένα πιο υγιές και ποικιλόμορφο εντερικό μικροβίωμα, καταλήγει ο ειδικός.

Φωτογραφία: iStock