Σάουνα: Χάνεις ή όχι βάρος;

  • Iatropedia
Η σάουνα είναι ένας ωραίος τρόπος για να χαλαρώσετε και να χάσετε ιδρώτα, αλλά τελικά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε;

Οι ερευνητές εξακολουθούν να έχουν πολλά να μάθουν για το πώς η θερμότητα από σάουνες επηρεάζει το σώμα.

Η λέξη «σάουνα» είναι Φινλανδική ενώ εκτιμάται ότι η χώρα αυτή διαθέτει τρία εκατομμύρια σάουνες.

Μια σάουνα είναι ένα δωμάτιο που έχει θερμανθεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 150 και 195 βαθμούς Φαρενάιτ.

Κίνδυνος αφυδάτωσης

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου μισό λίτρο υγρών του σώματος κατά τη διάρκεια ένα σύντομου χρονικού διάστηματος στη σάουνα. Ωστόσο, αν πίνετε αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από την παραμονή σας στη σάουνα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάσετε λόγω της εφίδρωση.

Σημάδια της αφυδάτωσης

Ησοβαρή αφυδάτωση είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στο σώμα σας και πίνετε άφθονα υγρά, αν χρησιμοποιείτε μια σάουνα.

Ποια είναι τα σημάδια της ήπιας έως μέτριας αφυδάτωσης:

ξηρότητα στο στόμα

υπερβολική δίψα

πονοκέφαλος

αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας

Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως οι διαβήτικοί, οι πάσχοντες από νεφρική νόσο, και καρδιακή ανεπάρκεια, ή οι έγκυες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αφυδατωθούν.

Μπορείτε από τον ιδρώτα να χάσετε βάρος;

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν αύξηση του ρυθμού της καρδιάς όπως όταν ασκήστε. Όμως, αυτή και μόνο η αύξηση προκαλεί μόνο μια ελαφρώς υψηλότερη απώλεια θερμίδων από το να κάθεται σε κατάσταση ηρεμίας. Η σάουνα μπορεί να σα ς βοηθήσει να κάψετε μερικές επιπλέον θερμίδες, αλλά δεν θεωρείται ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πραγματική απώλεια βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν