Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Δείτε πως να την αντιμετωπίσετε!

  • Iatropedia
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που καταστρέφει τις αρθρώσεις. Ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά και να δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιοι τρόποι βοηθάνε στην πορεία της νόσου.

 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας επιτίθεται στις αρθρώσεις σας προκαλώντας πόνο, οίδημα, και κόπωση. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνετε ή ακόμη και προλάβετε τη βλάβη των αρθρώσεων.

Η άσκηση είναι σημαντική για την οικοδόμηση της μυϊκής δύναμης και την προστασία των αρθρώσεων σας, αλλά έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια της έξαρσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου. Όταν οι αρθρώσεις έχουν φλεγμονή, μην πιέζετε τον εαυτό σας. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κάνετε ήπιες ασκήσεις, όπως το τέντωμα για να κρατήσετε τις αρθρώσεις ευέλικτες.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι όσο το δυνατόν. Η καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στις αρθρώσεις. Μιλήστε με το γιατρό ή τον φυσιοθεραπευτή σας για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης.

Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα υπό την έννοια ότι προκαλεί συναισθηματική δυσφορία και δυσχεραίνει την αντιμετώπιση του πόνου. Επιλέξτε, πρακτικές όπως ο διαλογισμός, τάι, τσι, γιόγκα για να χαλαρώσετε.

Το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις σας, και επιδεινώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας . Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στο αίμα που σχετίζονται με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός