Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο βελονισμός μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους ασθενείς

  • Ρούλα Τσουλέα
βελονισμός
Τα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως το εγκεφαλικό, είναι πολύ συχνά στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ο βελονισμός θα μπορούσε τον μειώσει, αναφέρουν επιστήμονες από την Ταϊβάν.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή είναι γενεσιουργός αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου των πασχόντων από την αρθρίτιδα αυτή.

Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες έχουν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το επεισόδιο αυτό οφείλεται στην διακοπή της ροής του αίματος (ισχαιμία) σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως ασκεί αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί μυοσκελετικούς πόνους και πολλοί ασθενείς κάνουν βελονισμό. Στην Ταϊβάν, λ.χ., περισσότερο από το 27% των πασχόντων κάνουν τακτικά βελονισμό.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η τακτική αυτή παρέχει πρόσθετο όφελος στην υγεία τους.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, στην Ταϊβάν. Συμμετείχαν 23.226 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι μισοί εκ των οποίων έκαναν βελονισμό. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open.

Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί μεταξύ 1997 και 2010. Οι περισσότεροι ήταν γυναίκες, ηλικίας κυρίως 40-59 ετών. Σχεδόν τέσσερις στις δέκα (το 38%) είχαν υπέρταση. Το 18% είχαν διαβήτη και το 28% αυξημένα λιπίδια (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στο αίμα.

Κατά μέσον όρο όσοι έκαναν βελονισμό, είχαν κάνει 10 συνεδρίες μετά τη διάγνωση της αρθρίτιδάς τους.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος του 2011, 946 από τους ασθενείς είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό. Ο κίνδυνος αυξανόταν αναλόγως με την ηλικία και με τον αριθμό των υποκείμενων νοσημάτων.

Οι ασθενείς, λ.χ., με ρευματοειδή αρθρίτιδα και υπέρταση είχα διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό έναντι όσων είχαν φυσιολογική πίεση. Οι ασθενείς που είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαβήτη είχαν κατά 58% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ωστόσο συνολικώς τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν πολύ λιγότερα στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έκαναν βελονισμό. Ήταν 341, έναντι 605 σε όσους δεν έκαναν βελονισμό. Αυτό σημαίνει πως ο βελονισμός μείωνε κατά 43% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Το όφελος αυτό ήταν ανεξάρτητο από άλλους συμβάλλοντας παράγοντες, όπως:

  • Η ηλικία
  • Το φύλο
  • Η υποκείμενη κατάσταση της υγείας
  • Τα φάρμακα που τυχόν έπαιρναν οι ασθενείς

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο βελονισμός δρα προστατευτικά επειδή μειώνει τη φλεγμονή (και έτσι τους πόνους) στο σώμα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, μειώνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Φωτογραφία: iStock