Ρευματικά νοσήματα: Έως και 2,5 χρόνια για τη σωστή διάγνωση στους Έλληνες ασθενείς!

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Αποκαλυπτικά ευρήματα νέας έρευνας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες ασθενείς-μέλη της ΡευΜΑζην

Οι Έλληνες με ρευματικά νοσήματα χρειάζονται αρκετούς μήνες έως ότου απευθυνθούν σε γιατρό για τα συμπτώματά τους, αλλά πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη ιατρική ειδικότητα για να τους εξετάσει. Το επακόλουθο είναι να καθυστερεί η σωστή διάγνωση για χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει και τα 2 χρόνια!

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας έρευνας στη χώρα μας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πάσχοντες από νοσήματα, όπως:

  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο
  • Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
  • Ψωριασική αρθρίτιδα
  • Νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα
  • Ινομυαλγία

Λιγότεροι από τους μισούς (το 49%) δήλωσαν ότι απευθύνθηκαν σε γιατρό μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους. Οι υπόλοιποι χρειάσθηκαν χρονικό διάστημα 3-12 μηνών (το 36%) ή περισσότερο από 12 μήνες (14%).

Ο κύριος λόγος της καθυστερημένης προσέλευσης στον γιατρό ήταν η υποτίμηση των συμπτωμάτων (53% των ερωτηθέντων). Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία ήταν πως δεν γνώριζαν σε ποιον γιατρό να απευθυνθούν. Η άγνοια αυτή ήταν συμβάλλοντας λόγος καθυστέρησης στο 45% των περιπτώσεων.

Σε λάθος γιατρό

Δεδομένου ότι οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα δεν γνώριζαν σε ποια ιατρική ειδικότητα να απευθυνθούν, πήγαν σε πολλές. Η πλειονότητα απευθύνθηκαν σε ορθοπεδικούς (37% των συμμετεχόντων). Σχεδόν δύο στους δέκα (19%) απευθύνθηκαν σε παθολόγο και το 6% στον οικογενειακό ιατρό.

ρευματικά νοσήματα

Μόλις το 23% είπαν ότι εξ αρχής πήγαν σε ρευματολόγο ιατρό. Και αυτό τη στιγμή που στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (στο 77%) την σωστή διάγνωση έκανε τελικά ο ρευματολόγος.

Δυστυχώς, έως ότου γίνει η τελική διάγνωση πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά μέσον όρο έφθασε:

  • Τους 3,9 μήνες όταν ο αρχικός γιατρός έκανε την τελική (σωστή) διάγνωση
  • Τους 26,3 μήνες όταν οι ασθενείς χρειάσθηκε να πάνε και σε άλλους γιατρούς για να μάθουν τι έχουν τελικά

Η καθυστέρηση στην τελική διάγνωση και κατ’ επέκτασιν στην θεραπεία ήταν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι ασθενείς.

2,5 ολόκληρα χρόνια

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι Έλληνες με ρευματικά νοσήματα χρειάζονται κατά μέσον όρο 28,5 μήνες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα έως ότου διαγνωστούν.

«Τα στοιχεία που μας έδωσε η έρευνα τα υποψιαζόμασταν, αλλά τώρα έχουμε ποσοστά και αριθμούς», δήλωσε η πρόεδρος του ΡευΜΑζην κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. «Τα αποτελέσματά της αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ενημέρωση του γενικού πληθυσμού γύρω από τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων, προκειμένου ο ασθενής να τα αναγνωρίζει και να απευθύνεται εγκαίρως στον ειδικό ιατρό, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ρευματολόγο».

Εξίσου σημαντική, συνέχισε, είναι η ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των γιατρών άλλων ειδικοτήτων, ιδίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορούν να αναγνωρίσουν εγκαίρως τα συμπτώματα και να παραπέμψουν τον ασθενή αμέσως στον ρευματολόγο ιατρό.

«Βλέπουμε ότι το ταξίδι του ασθενή μέχρι τη διάγνωση μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια – σε μερικά νοσήματα μάλιστα, πολύ παραπάνω. Για το λόγο αυτό πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε αυτό το ταξίδι να γίνει σημαντικά πιο σύντομο και λιγότερο επώδυνο για τον ασθενή», πρόσθεσε η κυρία Κουτσογιάννη.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για τα Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζην. Συμμετείχαν 463 ασθενείς απ’ όλη τη χώρα, το 81% εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 18 έως άνω των 60 ετών, με την πλειονότητα (το 73%) να είναι έως και 59 ετών.

Φωτογραφία: iStock