Ρεβεγιόν: Προσοχή στο αλκοόλ και στις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις  

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσήματα
Σύνεση χρειάζεται στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Mία στιγμιαία απροσεξία αρκεί για να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα διατρέχουν όσοι αλλάζουν χρόνο πίνοντας και διασκεδάζοντας μέχρι πρωίας. Αιτία, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ που κάμπτει τις αναστολές, αλλά και οι ελλιπείς γνώσεις για τα νοσήματα αυτά.

Ο κίνδυνος απειλεί πρωτίστως τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Ίσως διότι εκ φύσεως είναι πιο παράτολμοι απ’ ό,τι οι μεγαλύτερες ηλικίες.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά των εορτών και οι προσκλήσεις για συγκεντρώσεις είναι σχεδόν καθημερινές… Η χαρούμενη ψυχική διάθεση εντείνεται μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, επηρεάζοντας τη λήψη των αποφάσεων και μειώνοντας κάθε προσπάθεια αντίστασης και μη υποταγής σε επιθυμίες και ορμές. Έτσι, το ριψοκίνδυνο, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, σεξ είναι πιθανότερο», αναφέρει ο  χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνει, προσθέτει.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες. Οι ηλικίες αυτές παρασύρονται πιο εύκολα. Και αυτό, διότι η ανάπτυξη του τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κρίση και τον αυτοέλεγχο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Πριν από λίγα χρόνια, έρευνα σε 2.000 βρετανούς εργαζομένους από τον οργανισμό για τη σεξουαλική υγεία FPA (Family Planning Association), είχε αποκαλύψει ότι το σχεδόν 20% των συμμετεχόντων είχαν σεξουαλική επαφή με συνάδελφό τους στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου. Επιπλέον, ο ένας στους δέκα:

  • Είτε κόλλησαν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από έναν συνάδελφό τους
  • Είτε γνωρίζουν κάποιον που του συνέβη

Οι άνδρες είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ στο γιορτινό πάρτι του γραφείου τους. Είχαν επίσης 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί με νοσήματα του σεξ από συνάδελφό τους. Από αυτούς, οι νέοι 18-24 ετών είχαν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί, έναντι των ανδρών 45-54 ετών.

Ωστόσο το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι το 13% των νεαρών που μολύνθηκαν, ήταν απρόθυμοι να το αποκαλύψουν στο άτομο με το οποίο έκαναν σεξ.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Δυστυχώς, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξαπλώνονται ασταμάτητα. «Τελευταία παρατηρείται αναζωπύρωση στα νοσήματα αυτά, ακόμα και ορισμένων που είχαν ελεγχθεί μετά από τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού (αρκετά χρόνια πριν) για το AIDS», επισημαίνει ο δρ Λιβάνιος.

«Αυτό οφείλεται στην υποτίμηση των συμπτωμάτων και στην απατηλή πεποίθηση ότι όλα είναι ιάσιμα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην αύξησή τους συνέβαλε και η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Και αυτό διότι περιόρισε την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Όπως ανακοίνωσε εφέτος το καλοκαίρι, κάθε μέρα 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές και δεν γίνονται αντιληπτές. Μπορεί όμως να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Απαραίτητα τα προφυλακτικά και ο προληπτικός έλεγχος

Ωστόσο, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Γι’ αυτό καλό είναι όσοι ευελπιστούν να βρουν ερωτικό σύντροφο στο ρεβεγιόν, να πάνε έχοντας λάβει μέτρα αυτοπροστασίας. Με άλλα λόγια, όσοι θέλουν να κάνουν σεξ εκείνο το βράδυ, καλό είναι να έχουν μαζί τους προφυλακτικά.

Δυστυχώς αυτό σπανίως συμβαίνει. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως είχαν πρόγραμμα να κάνουν σεξ στο πάρτι. Από αυτούς, όμως, προφυλακτικά είχαν πρόγραμμα να πάρουν μαζί μόνο:

  • Το 14% των ανδρών
  • Το 6% των γυναικών

Ακόμα, όμως, κι αν τα έχουν μαζί τους, συχνά τα ξεχνούν ή τα παραλείπουν όταν έχουν καταναλώσει αλκοόλ, αισιοδοξώντας ότι δεν θα πάθουν τίποτα!

Γι’ αυτό τον λόγο, πολύ σημαντικό είναι μετά την απρόσεκτη νύχτα να γίνει προληπτικός έλεγχος, ώστε να εντοπιστεί γρήγορα η τυχόν λοίμωξη και να θεραπευτεί το συντομότερο.

«Η εξέταση είναι απαραίτητη γιατί τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν έχουν πάντα συμπτώματα. Μπορεί όμως να έχουν σημαντικές συνέπειες στην υγεία, κάτι που δεν αντιλαμβάνεται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού», τονίζει ο δρ Λιβάνιος.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θεραπεύονται εύκολα, εάν διαγνωσθούν εγκαίρως και σωστά. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα  που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, σημειώνει ο ειδικός.

Ποιοι κινδυνεύουν

Οι συμβουλές αυτές ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικής ταυτότητας ή προτιμήσεων. Ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, όλοι κινδυνεύουν να μολυνθούν αλλά και να μολύνουν.

Όσοι εκτέθηκαν σε κίνδυνο θα πρέπει να ενημερωθούν από τον γιατρό τους για τον χρόνο που πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις, καθώς η περίοδος επώασης των παθογόνων κυμαίνεται:

  • Από μερικές ημέρες (π.χ. χλαμύδια)
  • Εβδομάδες (π.χ. σύφιλη, έρπης γεννητικών οργάνων)
  • Έως λίγους μήνες (π.χ. HIV).

Παρότι τα συμπτώματα διαφέρουν, όποιοι παρατηρήσουν αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, εκκρίσεις, κνησμό, εξογκώματα, πληγές στα γεννητικά όργανα ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, θα πρέπει να σπεύσουν για να βρουν την αιτία.

«Οι κανόνες του “παιχνιδιού” έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι είναι πιο ελεύθεροι σεξουαλικά, συγκριτικά με μερικές δεκαετίες πριν και παραδίδονται ευκολότερα στην απόλαυση. Αυτό δίνει στα βακτήρια την ευκαιρία να εξαπλώνονται. Και το μόνο που μπορεί να αναχαιτίσει την πορεία τους είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά μας», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Φωτογραφία: iStock