Ψωριασική αρθρίτιδα: Η άγνωστη αιτία για πόνο στο στήθος και στα πλευρά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ψωριασική αρθρίτιδα
Ο πόνος στο στήθος μερικές φορές υποδηλώνει καρδιακή νόσο, αλλά μερικές φορές όχι.

Ο πόνος στο στήθος και στα πλευρά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σειράς διαφορετικών καταστάσεων.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει απλός τρόπος να μάθετε ποιο είναι το πρόβλημα χωρίς να δείτε τον γιατρό σας.

Ένας πιθανός λόγος για τον πόνο στο στήθος και στα πλευρά είναι η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ). Ο δρ. Adam Kreitenberg, ρευματολόγος στο Λος Άντζελες, εξηγεί τη σύνδεση.

Ψωριασική αρθρίτιδα: Το πρόβλημα μπορεί να είναι μυοσκελετικό

Για τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα, «ίσως ο πιο κοινός τύπος πόνου στο στήθος είναι η κοστοχονδρίτιδα (costochondritis)», λέει ο δρ. Kreitenberg. Αυτό αφορά την φλεγμονή του χόνδρου που συνδέει τα πλευρά με το στέρνο.

«Αυτός ο πόνος στο στήθος, ή στα πλευρά μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός και προκαλεί πόνο με κάθε βαθιά αναπνοή, σωματική δραστηριότητα, ακόμη και με βήχα, ή φτάρνισμα, λέει ο δρ. Kreitenberg. Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε καρδιακή προσβολή.

Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν την κοστοχονδρίτιδα με φυσική εξέταση, νιώθοντας (ψηλαφώντας) τις περιοχές όπου τα πλευρά συνδέονται με το στέρνο. “Συνήθως δεν απαιτούνται ακτινογραφίες και αιματολογικές εξετάσεις”, λέει ο δρ. Kreitenberg.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος σπονδυλοαρθροπάθειας. Αυτός είναι ένας γενικός όρος για φλεγμονώδεις ασθένειες, που αφορούν τόσο τις αρθρώσεις όσο και τις ενθέσεις (τα σημεία όπου οι σύνδεσμοι και οι τένοντες προσκολλώνται στα οστά).

Μερικές φορές τα άτομα με σπονδυλοαρθροπάθεια θα διαπιστώσουν ότι το στήθος τους διαστέλλεται λιγότερο από το κανονικό όταν παίρνουν μια βαθιά αναπνοή. Εάν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία

Η θεραπεία για τον πόνο στο στήθος και στα πλευρά που προκαλείται από κοστοχονδρίτιδα συνήθως εστιάζει στην υποκείμενη ψωριασική αρθρίτιδα. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται αντιρευματικά φάρμακα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Τα ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη, ναπροξένη και δικλοφενάκη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να λάβετε ακριβή διάγνωση.

Πόνος στο στήθος και στα πλευρά: Και η καρδιακή νόσος μπορεί να είναι η αιτία

Εάν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα και αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος ή στα πλευρά, το πρόβλημα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι η καρδιακή νόσος. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

“Οι ασθενείς με χρόνιες αυτοάνοσες φλεγμονώδεις καταστάσεις μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα τους. Αυτό τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο”, εξηγεί ο δρ. Kreitenberg. “Ως εκ τούτου, ο κλασικός πόνος στο στήθος που σχετίζεται με ένα έμφραγμα θα πρέπει να παρακολουθείται στενά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιακή ανακοπή: Το πιο κοινό σύμπτωμα λίγα λεπτά πριν ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος – Τι νιώθει το 60% των ασθενών

Πόνος στο στήθος «από αυξημένο άγχος»: Τι πρέπει να ξέρετε – Πότε οφείλεται στην καρδιά

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αν νιώσεις αυτά μπορεί να είσαι ήδη στα πρώτα στάδια

Αρθρίτιδα: Τι να τρώτε και τι όχι για να αποφύγετε τον πόνο στις αρθρώσεις και την φλεγμονή