Ψητά παιδάκια από το… περίπτερο;

  • Iatropedia
Εντάξει υπερβάλλουμε λίγο αλλά μην απορείτε καθόλου εάν το δούμε και αυτό. Οι Νέοι κανόνες για υγιή και πιο φθηνά τρόφιμα, δεν αποκλείουν τίποτε! Αλλαγές και νέοι κανόνες στην αγορά τροφίμων θα εφαρμοσθούν από δω και στο εξής καθώς τα υπουργεία υγείας και ανάπτυξης προχωρούν στην κατάργηση παλαιότερων περιοριστικών ρυθμίσεων και στην εφαρμογή νέων απλοποιημένων κανόνων προϊόντων. Πλέον όλα τα καταστήματα θα μπορούν να πωλούν και διαφορετικά προϊόντα από αυτά που διέθεταν χωρίς περιττές άδειες.

Για παράδειγμα ενα κρεοπωλείο θα μπορεί να πουλά εκτός από κρέας και ψητά, τυριά ή και ψωμί!Επίσης ενα ζαχαροπλαστείο θα μπορεί εύκολα και χωρίς άδειες να πουλά ξηρούς καρπούς.

Οι περιορισμοί καταργούνται και στο θέμα των έλεγχων για την ποιότητα καθώς τα τρόφιμα θα υπόκεινται πλέον σε ευρωπαϊκούς νόμους ενώ θα εφαρμοσθούν και συστήματα αυτοελέγχου.

Πάντως το πρόβλημα για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων που θα διατίθενται σε πολλά περισσότερα καταστήματα πια και μινμαρκετ εστιάζεται στους έλεγχους.Οι δήμοι, οι περιφέρειες αλλά και οι υπηρεσίες του υπουργείου υγείας που καλούνται να ελέγξουν την αγορά δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου υγείας Χριστίνα Παπανικολάου πάντως υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών λέγοντας ότι θα συνεχισθούν κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.