Ψηλά τακούνια: πότε δημιουργούν πρόβλημα

  • Iatropedia
Οι γόβες-στιλέτο είναι αναμφισβήτητα κολακευτικές για την εικόνα των ποδιών, όχι όμως και ιδανικές για την υγεία τους, αφού, αν φοριούνται καθημερινά, δημιουργούν προβλήματα.

Τα ψηλά τακουνιά δημιουργούν προβλήματα, όπως φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια, γαμψά δάχτυλα, ανατομικές ανωμαλίες, ακόμα οσφυαλγία και διαστρέμματα όταν υπάρχει αστάθεια κατά τη βάδιση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να φοράμε ψηλοτάκουνα παπούτσια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και όχι σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες. Ένα τακούνι 2,5-3 πόντων που προσφέρει άνεση και σωστή στήριξη του σώματος, είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση.

Γιατί θα πρέπει -ή δεν θα πρέπει- να αποφεύγονται από τις γυναίκες;

Δεδομένου ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια δημιουργούν ποικίλα προβλήματα, η αποφυγή των υπερβολών στην επιλογή των παπουτσιών, δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και θέμα υγεία. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της υγείας των ποδιών αρκεί να σκεφτούμε πως εκεί συγκεντρώνεται το ένα τέταρτο των οστών όλου του σώματος, περίπου 33 αρθρώσεις, 100 τένοντες, μύες και σύνδεσμοι, και πολλά νεύρα που καταλήγουν μέχρι, τη σπονδυλική στήλη. Το να καταπονεί λοιπόν κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο.

Ποια τακούνια είναι τα λιγότερο ‘επικίνδυνα’;

Ένα παπούτσι που βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην υποδομή και στα χαρακτηριστικά ενός αθλητικού παπουτσιού, με τακούνι όχι μεγαλύτερο των 3 πόντων, που προσφέρει άνεση και σωστή στήριξη του σώματος, είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση. Επομένως, όσο πιο χαμηλά και πλατιά είναι τα τακούνια τόσο λιγότερο επικίνδυνα είναι. Αυτό συνεπάγεται κι από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα παπούτσι για να χαρακτηριστεί ως ιδανικό.

Το ιδανικό παπούτσι…

*είναι φτιαγμένο από καλό δέρμα.

* έχει σταθερή σόλα (για να μην γλιστράει).

* διαθέτει κορδόνια ή βέλκρο ή κάποιο κράτημα στον αστράγαλο ή στο κουντεπιέ ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της κίνησης του ποδιού στο εσωτερικό του.

* έχει τακούνι 2,5-3 πόντων.

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως αρθρίτιδας στα γόνατα. Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσμορφίες των άκρων πόδων και των αστραγάλων, καθώς και σε οσφυαλγία, επειδή καταπονούν τους μυς χαμηλά στην πλάτη. Ειδικά οι γόβες-στιλέτο, μπορεί να προκαλέσουν «κότσι», πιέζοντας το μεγάλο δάκτυλο προς τα μέσα και συμπιέζοντας τα νεύρα μεταξύ των δακτύλων, προκαλώντας μούδιασμα. Ακόμα, όμως, και τα πιο φαρδιά και σταθερά τακούνια έχουν συνέπειες: φαίνεται να ασκούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα γόνατα απ' ότι οι γόβες-στιλέτο.

Ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός, αναφέρει ότι οι γυναίκες που αναπτύσσουν πόνο στην πλάτη δεν πρέπει να φορούν ψηλά τακούνια. Και αυτό, διότι τα τακούνια ωθούν το κατώτερο τμήμα του σώματος προς τα εμπρός και εκείνες αναγκάζονται να κάμπτουν το ανώτερο τμήμα προς τα πίσω για να ισορροπήσουν, ασκώντας έτσι πίεση στην πλάτη τους .(Μεταφορά κέντρου βάρους)

Επιλέγοντας τα παπούτσια μας!

Είναι καλύτερο να επιλέγετε ίσια παπούτσια χωρίς σκληρές, δερμάτινες σόλες, γιατί οι σκληρές σόλες μεταδίδουν τους κραδασμούς που αναπτύσσονται καθώς οι φτέρνες χτυπούν το έδαφος έως ψηλά στο σκελετό και συχνά επιδεινώνουν τα προβλήματα στην πλάτη. Οι σόλες και τα τακούνια με επένδυση από μαλακό υλικό, καθώς και οι «πάτοι» που απορροφούν τους κραδασμούς, ενδέχεται να περιορίσουν το πρόβλημα αυτό και συχνά διευκολύνουν τη βάδιση. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι τα αθλητικά παπούτσια, τα οποία είναι άνετα και μειώνουν στο ελάχιστο τους κραδασμούς.

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσσότερα για τη δισκοκήλη

Διαβάστε περισσότερα για τη θωρακική δισκοκήλη

Διαβάστε περισσότερα για τα διαστρέμματα

Διαβάστε περισσότερα για την αρθρίτιδα