Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χειρουργική επέμβαση διόρθωσης Ιδιοπαθούς Εφηβικής Σκολίωσης με το σύστημα ApiFix εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, σε ένα έφηβο κορίτσι 14 ετών.

Το χειρουργείο έκανε η χειρουργική ομάδα του δρ Βασ. Λυκομήτρου, ορθοπαιδικού χειρουργού με εξειδίκευση στη Χειρουργική  Σκολίωσης και με τη συμβολή του προσωπικού της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης. Στο χειρουργείο βρισκόταν στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρείας ApiFix Ltd, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο της μεθόδου.

Το ΑpiFix, μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, απευθύνεται σε ασθενείς με παραμόρφωση στη Σπονδυλική τους Στήλη Lenke type 1 και 5 και με γωνία σκολίωσης μεταξύ 35˚ και 60˚, ενώ η Σπονδυλική τους Στήλη πρέπει να είναι εύκαμπτη. Οι ασθενείς, τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση, ακολουθούν ειδικές ασκήσεις ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή έκπτυξη του εμφυτεύματος και κατ’ επέκταση η περαιτέρω διόρθωση της παραμόρφωσης της Σπονδυλικής Στήλης.

Η χρήση του συστήματος ApiFix μειώνει κατά πολύ το χειρουργικό χρόνο (λιγότερο από μία ώρα), τη διάρκεια νοσηλείας (1-2 ημέρες), τη χειρουργική τομή (περίπου 10 εκ.) και τις τυχόν επιπλοκές. Η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης των ασθενών, σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο της εκτεταμένης σπονδυλοδεσίας, διατηρείται χωρίς να επηρεάζεται η ανάπτυξή τους αλλά και η ενασχόλησή τους με όλες τις δραστηριότητες. Παράλληλα, οι έφηβοι ασθενείς αποφεύγουν τη ψυχική φθορά που συνεπάγεται συνήθως η μακροχρόνια εφαρμογή ενός κηδεμόνα, καθώς και τα αμφίβολα αποτελέσματα από την εφαρμογή του.