Πρωτοφανές: Φάρμακο αντιμετώπισε με 100% επιτυχία τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακο
Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα από τους πρώτους 12 ασθενείς που το έλαβαν. Οι ερευνητές το έχουν χορηγήσει με την ίδια επιτυχία σε μερικούς ακόμα. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ασθενών. Γιατί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ερευνητές.

Κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά ευρήματα είχε μικρή μελέτη με ένα νέο αντινεοπλασματικό φάρμακο, το οποίο φάνηκε να εξαλείφει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλους τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε.

Τα πρώτα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine αφορούν 12 ασθενείς. Ωστόσο οι ερευνητές το έχουν χορηγήσει με την ίδια επιτυχία σε ακόμα έξι.

Το φάρμακο λέγεται dostarlimab και είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας. Η ανοσοθεραπεία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τον καρκίνο.

Οι υπάρχουσες ανοσοθεραπείες δεν καταπολεμούν μόνο μία μορφή καρκίνου, αλλά πολλές, ακριβώς επειδή δεν στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Το dostarlimab είναι εγκεκριμένο από το 2021 σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τον καρκίνο του ενδομητρίου. Δοκιμάζεται όμως και εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του στομάχου και του προστάτη.

Η νέα μελέτη

Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί από το φημισμένο κέντρο καρκίνου Memorial Sloan Kettering, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξαφανίστηκε σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο.

Οι ασθενείς αυτοί έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ. Με άλλα λόγια, ο καρκίνος τους είχε εξαπλωθεί τοπικά ή και στους παρακείμενους λεμφαδένες. Ωστόσο δεν είχε προκαλέσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Οι ερευνητές τούς χορηγούσαν ενδοφλεβίως το φάρμακο κάθε 3 εβδομάδες, επί έξι μήνες. Τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όλες οι επαναληπτικές εξετάσεις στις οποίες υπέβαλλαν τους ασθενείς τους ήταν αρνητικές.  Ούτε καν οι βιοψίες δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν καρκινικά κύτταρα στα σημεία όπου πριν τη θεραπεία υπήρχαν οι όγκοι.

«Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια αποτελέσματα στην ιστορία της Ογκολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Luis Diaz. Και πρόσθεσε πως υπάρχουν ασθενείς που είναι χωρίς ενδείξεις καρκίνου εδώ και δύο χρόνια.

Το κοινό χαρακτηριστικό

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η μελέτη τους είναι μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευθούν σε περισσότερους ασθενείς, από περισσότερα ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για όλους τους πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Στην πραγματικότητα, όλοι οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη τους είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα καρκινικά κύτταρά τους έφεραν ένα συγκεκριμένο γενετικό πρόβλημα.

Ειδικότερα, τα κύτταρά τους είχαν ανεπάρκεια του συστήματος επιδιόρθωσης των αταίριαστων βάσεων του DNA (mismatch repair-deficient – MMRDs).

Τα κύτταρα με αυτή την ανεπάρκεια συνήθως έχουν πάρα πολλές μεταλλάξεις του DNA. Υπολογίζεται ότι το 5-10% όλων των καρκίνων του παχέος εντέρου έχουν αυτή την ανεπάρκεια.

Ωστόσο το ίδιο χαρακτηριστικό έχουν και μερικοί ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του προστάτη ή του παγκρέατος. Ήδη οι γιατροί του Memorial Sloan Kettering εξετάζουν πάσχοντες από αυτές τις μορφές καρκίνου για να αρχίσουν ανάλογη μελέτη και με αυτούς.

Επιπλέον, συνεχίζουν μελέτη στην οποία χορηγούν ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. Τέλος, συνεχίζουν να εντάσσουν ασθενείς με το χαρακτηριστικό MMRD στην τρέχουσα μελέτη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Φωτογραφία: Memorial Sloan Kettering (οι γιατροί και ορισμένοι από τους ασθενείς που έλαβαν το dostarlimab)